LZMK

Filmska enciklopedija

BEATTY, Warren Filmska traka traži dalje ...

BEATTY, Warren, am. glumac, scenarist, redatelj i producent (Richmond, Virginia, 30. III 1937). Brat → Shirley MacLaine. Godinu dana studirao je na sveučilištu Northwestern, a zatim pohađao glum. školu Stelle Adler. Nastupao je u manjim ulogama na televiziji, a u kazalištu debitirao (na Broadwayu) u Izgubljenoj ruži W. Ingea. Već prvom film. ulogom (žrtve predrasuda am. puritanizma) u Sjaju u travi (E. Kazan, 1961) doživljava velik uspjeh, posebno u mlađe publike. Tijekom karijere pažljivo bira uloge, u kojima može istaknuti osebujnost svoga senzibiliteta. Stoga nastupa u malo filmova, tumačeći, stilom koji je odjek metodâ Actors' Studija, uloge kompleksnih, često i nastranih osoba; to potvrđuju filmovi Sve se ruši (J. Frankenheimer, 1962) i Lilith (R. Rossen, 1964). Definitivnu glum. afirmaciju postiže u filmovima Jedan Mickey (1965) i Bonnie i Clyde (1967) A. Penna; likom legendarnog gangstera Clydea Barrowa, iskompleksiranoga, impotentnog usamljenika koji postaje zločincem (u Beattyjevoj interpretaciji djeluje simpatično), postigao je golemu popularnost i postao modelom za brojne slične interpretacije dr. glumaca. Nakon tog uspjeha B. glumi u još nekim uspjelim filmovima: Jedina igra u gradu (G. Stevens, 1969), Dolari (R. Brooks, 1971), Kockar i bludnica (R. Altman, 1971) i Svjedoci i ubojice (A. J. Pakula, 1974) najzanimljivije su Beattyjeve uloge do nastupa u Hollywoodskom frizeru (H. Ashby, 1975), u naslovnoj ulozi neurotičnog zavodnika (širi o sebi glas da je homoseksualac da bi nesmetano osvojio što više žena), koji gubi životnu orijentaciju u svijetu filma; u ovom se filmu B. javlja u trostrukoj ulozi gl. glumca, producenta i koscenarista. Kao redatelj debitira maštovitom komedijom Nebo može čekati (Heaven Can Wait, 1978, suredatelj sa B. Henryjem), ponovnom obradbom motivâ iz filmova Opet dolazi gospodin Jordan (A. Hall, 1941) i Nebo može čekati (E. Lubitsch, 1943). Vrhunac je njegove karijere biografsko-pov. film Crveni (Reds, 1981, Oscar za režiju), u kojem je i igrao gl. ulogu Johna Reeda, am. novinara — sudionika i svjedoka Oktobarske revolucije, osobe najznačajnije za upoznavanje SAD s ovim pov. događajem.

Ostale uloge : Rimsko proljeće gospođe Stone (J. Quintero, 1961); Obećaj joj bilo što (A. Hiller, 1966); Kaleidoskop (J. Smight, 1966); Lovci na miraz (M. Nichols, 1975).

LIT.: L. J. Quirk, The Films of Warren Beatty, New Jersey 1979.

N. Paj.


Citiranje:
BEATTY, Warren. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 5.10.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=414>.

kratice i simboli