SINKRONITET

traži dalje ...

SINKRONITET, vremenska usklađenost vizualnih i auditivnih informacija (suprotno: asinkronitet). Može biti narušen nepravilnim razmakom između položaja slike i njenog zvuka na kopiji filma, odn. krivim startanjem slikovnih vrpca sa separatnim vrpcama zvuka. Djelomično se može narušiti i bez teh. grešaka, i to utjecajem daljine s koje gledatelj promatra film. projekciju. Npr., ako je gledatelj udaljen od ekrana cca. 34 m, zvuk (budući da su zv. valovi sporiji od svjetlosnih) ima zakašnjenje od 0,1 sek. U ljetnim kinima, gdje su udaljenosti i veće od cca. 68 m, zvuk kasni 0,2 sek (što odgovara odstupanju u razmaku slike i zvuka od 2,5 sličice). Narušeni sinkronitet vizualnih i auditivnih signala vrlo se negativno reflektira na praćenje sadržaja filma. Međutim, ima slučajeva gdje se narušavanjem sinkroniteta mogu postići određeni dramaturški efekti, posebno u komičnim prizorima.

Inače, asinkronost je područje istraživanja mnogih film. eksperimentalista. Posebna je zanimljivost tzv. Manifest asinkroniteta S. M. Ejzenštejna, s idejama o kontrapunktu slike i zvuka.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

SINKRONITET. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4774>.