PROJEKCIJSKA KABINA

traži dalje ...

PROJEKCIJSKA KABINA, prostorija za kino-projekcijsku aparaturu. Smještena je u pravilu u stražnjem dijelu kino-dvorane, tako da optička os kino-projekcije bude horizontalno i vertikalno izravna na sredinu ekrana. Svako veće odstupanje uzrokuje izobličenja projicirane slike, smanjuje njezinu oštrinu te refleksiju svjetla s ekrana.

Minimalne dimenzije projekcijske kabine moraju u Jugoslaviji iznositi 6 m² za prostoriju s jednim, a 9 m² za kabinu s dva projektora; minimalna visina je 2,5 m (»Službeni list FNRJ« br. 45, od 19. VIII 1950). Uz gl. prostoriju određen je i predprostor za spremanje i prematanje filmova.

Nova film. tehnika, uvedena nakon 1950, zahtijeva veće i funkcionalnije prostorije za projekcijsku aparaturu, s odgovarajućim teh. i sanitarnim komforom.

Ranije, dok su se koristile zapaljive i eksplozivne film. vrpce, za projekcijske kabine su vrijedili strogi građevinski i vatrozaštitni propisi.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

PROJEKCIJSKA KABINA. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4232>.