KADIJEVIĆ, Đorđe

traži dalje ...

KADIJEVIĆ, Đorđe, film. i tv-redatelj te scenograf (Šibenik, 6. I 1933). Završio Filozofski fakultet u Beogradu. Bavi se publicistikom i umj. kritikom; dugogodišnji je lik. kritičar beogradskog tjednika »NIN«. Privučen medijem filma, iskazao se i kao film. i tv-redatelj. Debitira 1967. i u prva 3 filma govori o ratu kao uzroku moralne izopačenosti: Praznik (1967), prema vlastitom scenariju proizveden u Kino klubu »Beograd«, priča je o nedjelima u srp. selu pod četnicima na Božić 1943 (za ovaj film, kojem je ujedno i scenograf, K. je na festivalu u Puli nagrađen za uspješan red. debi); Pohod (1968) kroz bizarnu priču o seljaku i teletu upućenima jedno na drugo, jer su jedini preživjeli njem. kaznenu ekspediciju, govori o pustoši koju rat ostavlja u ljudima; Žarki (1970, i scenarist i scenograf) opisuje sudbinu uhvaćenoga partizanskog kurira koji — mučen do smrti — nadvladava surovost i umire ne otkrivši ništa. Nakon ove trilogije o nasilju u ratnim okolnostima, K. prelazi u jedno drugo, opet ratno vrijeme: raspadanje austroug. monarhije, sažeto u nekoliko ljudskih sudbina, u filmu Pukovnikovica (1972). Nakon dulje stanke, 1983. se javlja tv-filmom Karađorđeva smrt, dramom o sudaru 2 pogleda na vlast u vrijeme rađanja srp. države: o prevlasti Miloša Obrenovića i Karađorđevoj smrti. Pored navedenih, snimio je i 2 dokum. filma o umjetnosti: Heksaptih (1968), o suvremenom lik. životu Beograda, i Plamen — kamen (1979), o 6 memorijalnih spomenika arhitekta B. Bogdanovića.

Autor osebujna senzibiliteta, obuzet tragalačkim žarom, osobitu pažnju poklanjajući lik. oblikovanju filmova, K. nije uspijevao uspostaviti prisniji kontakt s najširom film. publikom, što mu je znatno otežavalo dobivanje novih projekata.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

KADIJEVIĆ, Đorđe. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/2558>.