LZMK

Filmska enciklopedija

ANTOINE, André Filmska traka traži dalje ...

ANTOINE, André, franc. kazališni i filmski redatelj (Limoges, 31. I 1858 — Pouliguen, 19. X 1943). Značajna ličnost franc. kazališta s kraja XIX st., utemeljitelj kazalištâ Théâtre-Libre (1887) i Théâtre-Antoine (1897). Već u počecima nastajanja filma, zainteresirao se za novi medij i kao stvaralac i kao mislilac; zapodjenuo je raspravu o prirodi kinemat. djela unutar suprotnosti između »istinitosti činjenica i laži umjetnosti«. Po njemu, kamera može i mora život »hvatati u letu«, odn. film se treba temeljiti na poštivanju činjenica i na strogom bilježenju pojavnosti. Tako je inzistirao na snimanju u »prirodnom dekoru«, unatoč problemima s rasvjetom i slabom osjetljivošću vrpce, a gl. uloge tumačili su mu neprofesionalni glumci; njegov rad s glumcima obilježava metoda koju će tridesetak godina kasnije uvesti Actors' Studio. Primjer njegova pomnjivog realizma iskazuje se već prvim filmom Korzikanska braća (Les frères Corses, 1915), a novotarstva filmom Krivac (Le coupable, 1916), u kojem prizor ubojstva realizira uspješnom primjenom → elipse. Onemogućavan od cenzure, kasnije se posvetio film. kritici.

Ostali filmovi: Gospođica de la Seiglière (Mademoiselle de la Seiglière, 1920); Devedeset i tri (Quatre-vingt-treize, 1921); Arležanka (L'Arlésienne, 1921).

Pe. K.


Citiranje:
ANTOINE, André. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 27.1.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=177>.

kratice i simboli