ANTCZAK, Jerzy

traži dalje ...

ANTCZAK, Jerzy, polj. redatelj i glumac (Wlodzimierz Wolyński, 25. XII 1929). God. 1953. završava studij glume na akademiji u Lódźu, do 1957. nastupa na sceni Teatra Powszechnog, istodobno vodi i lit. kabare Pstrąg, a radi i na film. odjelu akademije kao asistent. Zatim postaje upravitelj kazališta 7.15, a 1962. debitira i kao film. redatelj — pričom Stari profesor (Stary profesor) u omnibusu Zakašnjeli prolaznici — i kao tv-redatelj Labuđim pjevom (Labędzi śpiew). Njegova je karijera prvenstveno vezana uz televiziju, gdje se afirmirao kao jedan od vodećih redatelja, osobito nakon Maestra (Mistrz, 1966), dobitnika Prix Italia (koji je neposredno nakon toga režirao i za tv Beograd). Kao redatelj više od osamdeset tv-filmova i drama, A. je pokazao iznimno umijeće u vođenju glumaca (to više što i sam glumi u filmovima), vizualnu kulturu i senzibilitet u stvaranju ugođaja; te su vrijednosti vidljive i u filmovima, koji su, bez iznimke, nastali kao film. verzije njegovih najambicioznijih tv-projekata, pa tako i njegovo najznačajnije film. ostvarenje, dobitnik niza međunar. priznanja, ekranizacija ciklusa romana Marije Dąbrowske Noći i dani (Noce i dnie, 1975), u kojoj gl. ulogu izvanredno tumači njegova supruga J. Barańska; putem sudbine jedne obitelji, vezane prvenstveno uz selo, film prikazuje presudne događaje polj. povijesti od kraja prošlog stoljeća do poč. II svj. rata.

Ostali filmovi: Pucanj (Wystrzał, 1965); Grofica Cosel (Hrabina Cosel, 1968); Epilog Nürnberga (Epilog norymberski, 1971).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

ANTCZAK, Jerzy. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/173>.