LZMK

Filmska enciklopedija

DUBL-NEGATIV Filmska traka traži dalje ...

DUBL-NEGATIV, također i duplikat-negativ, film. vrpca koja služi kao zamjena originalnog negativa pri izradbi komerc. crno-bijelih i kolor-kopija. Naime, originalni negativ se koristi samo za izradbu radnih kopija, prvih ton-kopija, specijalnih kopija, te dubl-pozitiva, i na taj se način čuva od oštećenja. Također služi za izradbu laboratorijskih efekata (pretapanja, zatamnjenja itd.).

Crno-bijeli dubl-negativ dobiva se kopiranjem dubl-pozitiva ili kvalitetne pozitiv-kopije na dubl-negativ film. Može sadržavati samo sliku, a može biti i kombiniran sa zvukom. Crno-bijeli dubl-negativ je mekše gradacije od originalnog negativa. Ovaj tip film. vrpce slabo je osjetljiv, sitnozrnast, znatno manje kontrastan od dubl-pozitiva i niže maksimalne gustoće zacrnjenja (densiteta). Kolor dubl-negativ se dobiva kopiranjem kolor intermediate pozitiva na kolor intermediate materijalu. Može se dobiti i direktnim kopiranjem originalnog kolor-negativa na tzv. kolor intermediate preokretni film koji → preokretnim postupkom obradbe daje kolor dubl-negativ. Kolor dubl-negativ se još može dobiti kopiranjem kvalitetnih kolor-kopija na kolor internegativ filmu.

Z. T. S.


Citiranje:
DUBL-NEGATIV. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 5.10.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=1442>.

kratice i simboli