LZMK

Filmska enciklopedija

WHITE, Pearl Filmska traka traži dalje ...

WHITE, Pearl (pr. ime Victoria Evans Wright), am. glumica (Green Ridge, Missouri, 4. III 1889 — Neuilly, Francuska, 4. VIII 1938). Već od 6. godine nastupa u kazalištu, potom je artistica na trapezu i pjevačica u varijeteu. Na film je 1910. dovodi prvi suprug, glumac V. Sutherland (kompanija Powers). Promijenivši više producenata, 1914. za tvrtku Pathé snima serijal Paulinine opasnosti L. J. Gasniera i D. Mackenzieja, u 15 epizoda (po nekim izvorima — 10). U toj film. priči u nastavcima tumači lik sličan onima koje će i dalje utjelovljivati: vitalne, samostalne i poduzetne Amerikanke koja je u stanju sama se izvući iz svake opasnosti. Postavši vrlo popularna, iste godine snima 36 epizoda detektivskog serijala Elainini podvizi L. J. Gasniera i G. B. Seitza, o junakinji »na tragu« ubojice oca; smatra se da ga je u SAD redovito pratilo 15 milijuna gledatelja, a u Francuskoj je »podjednako oduševljavao vojnike i dadaiste«, pa W. stječe naziv »kraljica serijala«. Nastupila je u još 7 (posljednji Pljačka, 1922/23, G. B. Seitza, u 15 epizoda), a povremeno je glumila i u filmovima (npr. H. Brenona i Ch. Brabina); posljednji je snimila 1924. u Francuskoj (inače, nikad nije radila u Hollywoodu), gdje se definitivno nastanila. Objavila je autobiografiju Samo ja (Just Me, 1919). Inspiriran njenom karijerom, G. Marshall je snimio film Paulinine opasnosti (1947), u kojem ju je tumačila B. Hutton.

LIT.: M. Weltman/R. Lee, Pearl White: The Peerless Fearless Girl, South Brunswick 1969; J. Mitry, Pearl White, Paris 1969.

B. Vid.


Citiranje:
WHITE, Pearl. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 22.5.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=5550>.

kratice i simboli