LZMK

Filmska enciklopedija

BILLY THE KID Filmska traka traži dalje ...

BILLY THE KID (pr. ime Henry McCarthy, zvan i William Bonney), am. odmetnik i lik brojnih vesterna (New York, 23. XI 1859 — Fort Sumner, New Mexico, 14. VII 1881). Odrastao u New Mexiku; nakon majčine smrti postaje kauboj u Texasu, a potom u Lincoln Countyju (New Mexico), gdje stupa u službu mladog trgovca i rančera, Engleza J. H. Tunstalla. Kad je ovaj umoren (1878), razjareni Billy, vezan za nj prijateljstvom, krenuo je sa skupinom drugova putem krvne osvete i umiješao se u stočarski rat, u kojem je poginulo više od 300 ljudi. B. i njegova družina nisu se okoristili amnestijom, koju je 1878. za sudionike tog rata proglasio newmexički guverner Lewis Wallace (general i književnik — pisac Ben Hura), i nastavili su s ubojstvima. Lincolnski šerif Patrick F. Garrett (1850-1908), također lik iz brojnih vesterna, uhapsio je Billyja 1880. i ovaj je osuđen na smrt; B. je, međutim, pobjegao iz zatvora ubivši pri tom dva stražara, ali ga je Garrett pronašao i ustrijelio iste godine. Legenda o Billyju Kidu proširila se već za njegova života, prikazujući ga, baš kao i filmovi nadahnuti njome, u rasponu od plemenitog zaštitnika slabih i nemoćnih do krvoločnoga i slaboumnog ubojice; varira i broj njegovih žrtava: jedni tvrde da je svake godine ubijao po jednog čovjeka, drugi pak kažu da je već sa 17 godina ubio petnaest ljudi, »ne računajući Crnce i Indijance«. Lik mu je prikazan u 20 zv. filmova i 2 film. serije (s Bobom Steeleom i Busterom Crabbeom). Najpoznatiji su ovi filmovi: Billy the Kid (1930) K. Vidora s Johnnyjem Mackom Brownom kao Billyjem i Wallaccom Beeryjem kao Garrettom, Billy the Kid (1941) D. Millera s Robertom Taylorom i Brianom Donlevyjem, Odmetnik (1943) H. Hughesa s Jackom Buetelom i Thomasom Mitchellom, Ljevoruki revolveraš (1958) A. Penna s Paulom Newmanom i Johnom Dehnerom i Bivši prijatelj Kid (1973) S. Peckinpaha s Krisom Kristoffersonom i Jamesom Coburnom.

LIT.: E. Prodolliet, Lexikon des Wilden Westerns, Geschichte und Filme, Zürich 1963; H. J. Stammel, Der Cowboy. Legende und Wirklichkeit, Berlin 1972; A. Eyles, The Western, New Jersey 1975.

Ni. Š.


Citiranje:
BILLY THE KID. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 27.3.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=537>.

kratice i simboli