SVENSKA FILMINSTITUTET

traži dalje ...

SVENSKA FILMINSTITUTET (akr. SFI), šved. filmski institut osnovan — odlukom Parlamenta — 1963. u Stockholmu sa zadatkom unapređivanja film. proizvodnje, stimuliranja kvalitetnih filmova, školovanja film. kadrova (osobito tehničkih) te izučavanja šved. filma i njegovanja njegovih tradicija. Sredstva se formiraju ubiranjem takse od 10% od prihoda svih filmova u kinima u Švedskoj. Zbog velike koncentracije sredstava Institut se postupno razvio i u najveću šved. produkcijsku kuću. U njegovu izdanju od 1964. izlazi i najmeritorniji film. časopis Švedske → »Chaplin« (osnovan 1959); Institut izdaje i Filmboken, godišnjak sa svim podacima o filmovima prikazanim u Švedskoj, godišnju publikaciju o šved. filmu s esejima, kritikama i statističkim podacima, te Svensk filmografi (po dekadama), koja osim osnovnih podataka o svim filmovima proizvedenim u Švedskoj daje njihove sadržaje, kritike i izvore novih studija, knjiga i eseja o pojedinim film. djelima i određenim razdobljima.

U sastavu Instituta od 1964. nalazi se i film. arhiv (Cinemateket) nastao preuzimanjem privatne institucije Filmhistoriska samlingarna osnovane 1933. kao arhiv šved. Akademije, koji je financirala Lauritzenova fundacija za film. istraživanja. Od ekskluzivne kolekcije Kinoteka se razvila u suvremen film. arhiv u kome su, od tog vremena, po novom zakonu deponirani svi filmovi proizvedeni u Švedskoj, a značajna sredstva se koriste i za nabavu najboljih djela svjetske produkcije. Osim zbirke filmova, posjeduje i moderan, kompjutorizirani dokumentacijski centar s mikrofilmovanom građom, biblioteku sa zbirkom originalnih rukopisa šved. sineastâ, fototeku i zbirku plaketa, te poseban odjel za restauraciju starih filmova. Smještena (kao i čitav Institut) u modernoj zgradi Filmhuset u Stockholmu (sagrađena 1970. na 115 000 m³), Kinoteka svoje filmove prikazuje u nekoliko dvorana ove »filmske kuće«, a preko posebnog odjela za film. klubove i šire po Švedskoj. Kao nasljednik Samlingarne član je Međunarodne federacije filmskih arhiva (→ fiaf) od 1946.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

SVENSKA FILMINSTITUTET. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/5019>.