LZMK

Filmska enciklopedija

LANGDON, Harry Filmska traka traži dalje ...

LANGDON, Harry, am. filmski glumac, redatelj, scenarist i producent (Council Bluffs, Iowa, 15. VI 1884 — Hollywood, 2. XII 1944). Sin pripadnika Vojske spasa. Isprva (kraće vrijeme) rekviziter, karikaturist, brijač i glumac u nadriliječničkim reklamnim priredbama, potom (20 godina) putujući komičar na sajmovima i u cirkusu te glumac u burleskama i vodviljima. God. 1923. u svoju trupu prima ga M. Sennett; za njega je L., svojim okruglim, izražajnim dječjim licem širom otvorenih očiju, komična inkarnacija ljudske naivnosti i infantilnosti. Sennett, a ni redatelji sennettovskih komedija od 2 role E. C. Kenton i R. Del Ruth, nisu umijeli iskoristiti Langdonov neobičan lik ni glum. sposobnosti. Tek kad je 1926. sklopio ugovor s kompanijom Warner Bros, snimio je 3 vrhunska dugometr. filma kojima se uključio u sâm vrh američke film. komedije: Skitnica, skitnica, skitnica (1926), Jaki čovjek (1926) i Duge hlače (1927) F. Capre. Zatečen slavom, obasut visokim honorarima i naglo postavši jedan od najuglednijih komičara am. nijemog filma, L. nije shvatio koliko za svoj uspjeh duguje Capri i njegovom suradniku H. Edwardsu. U sukobu oko autorstva nepromišljeno je raskinuo sve veze s njima i nastavio sam, pišući scenarije i režirajući svoje filmove koji su postajali sve beznačajniji, što je dovelo do raskida ugovora s Warner Brosom. Budući da se nitko više nije zanimao za njegovu komiku, vratio se vodviljskom kazalištu. Poslije kraće odsutnosti s filma pokušao je još jednom — kod producenta H. Roacha, i ponovno bez uspjeha. U međuvremenu, s pojavom zvuka na filmu, njegova je pantomimska, vizualna komika zastarjela. Ipak, L. je do smrti radio na filmu kao scenarist i gegmen te pojavljujući se u sporednim ulogama. Govoreći o njemu na osnovi 3 najuspjelija filma (u kojima je bio samo glumac), neki su kritičari u Langdonu vidjeli »probuđenog sanjara«, a o njegovu humoru pisali da je »više crn no ružičast«, da se »miješa sa sadizmom« i »gorkom, destruktivnom poezijom«, te da je najekspresivniji u prizorima oklijevanja, tajanstveniji, mirniji i diskretnijeg izraza od većine dr. komičara am. nijeme komedije. L. je bio talentiran, natprosječan glumac i interpretator tuđih ideja.

Ostale važnije uloge: Skupljajući breskve (E. C. Kenton, 1924); Sreća luckastih (H. Edwards, 1924); Evo dolazi! (H. Edwards, 1925); Sretne zvijezde (H. Edwards, 1925); Ella izgara (A. E. Green, 1926); Njegova prva ljubav (F. Capra, 1927); Troje je gomila (H. Langdon, 1927); Zenobia (G. Douglas, 1939).

LIT.: D. W McCaffrey, Four Great Comedians, New York 1968; W. Tichy, Lotte Reiniger, David Wark Griffith, Harry Langdon, Frankfurt am Main 1972; F Manchet, Yesterday's Clowns, New York 1973.

V. Pog.


Citiranje:
LANGDON, Harry. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 4.6.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2935>.

kratice i simboli