LZMK

Filmska enciklopedija

FILM DANAS Filmska traka traži dalje ...

FILM DANAS, jugosl. časopis za populariziranje film. umjetnosti; izlazio 1958/59. u Beogradu u izdanju Jugoslovenske kinoteke. Prvih 8 brojeva izlazilo je uglavnom mjesečno na velikome novinskom formatu, a u toku 1959. izlaze još 4 broja — svaka 3 mjeseca, na malome časopisnom formatu i s povećanim brojem stranicâ. Odgovorni urednik bio je Vladimir Pogačić, a redakcijski odbor isprva čine Pogačić, Žika Bogdanović, Slobodan Glumac i Dušan Stojanović, kojima se kasnije priključuju Filip Aćimović i Mića Milošević.

Krajem 50-ih godina F. je imao značajnu ulogu, potičući kreativno pisanje o filmu u nas, zagovarajući istodobno ideje o režiji kakve su u tom razdoblju isticali franc. i brit. kritičari. U brojnim kraćim napisima, kritikama, esejima i teorijskim radovima, F. se izdvojio kao polemičko film. glasilo koje je nastojalo problematizirati situaciju jugosl. filma, širiti film. kulturu upoznavajući s poviješću i tehnikom filma, te obavještavajući o film. kretanjima u svijetu. Osobito je zapaženo bilo kritičko praćenje kino-repertoara, a objavljivani su i originalni dopisi svjetskih film. kritičara, te razgovori sa svjetskim filmašima. Istaknuti suradnici, osim članova redakcijskog odbora, bili su K. Carina, D. Makavejev, B. Obradović, Ž. Pavlović, A. Petrović, B. Vučićević i dr.

N. Pc.


Citiranje:
FILM DANAS. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 22.1.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=1676>.

kratice i simboli