ARMAT, Thomas

traži dalje ...

ARMAT, Thomas, am. izumitelj (Fredricksburg, Virginia, 26. X 1866 — Washington, 30. IX 1948). Isprva se bavi usavršavanjem nekih željezničkih uređaja, a za kinemat. strojeve počinje se zanimati nakon što je vidio Anschützov elektrotahiskop na svjetskoj izložbi 1893. i Edisonov kinetoskop 1894. Iste godine susreće Ch. F. Jenkinsa, ranijega Edisonovog suradnika, s kojim od ožujka 1895. radi na konstrukciji prvog projektora s → intermitentnim mehanizmom. Prvi pokušaj ne uspijeva. A. sam nastavlja daljnji posao i, nakon nekoliko pokušaja, proizvodi upotrebljivi projektor, koji reklamira pod Edisonovim imenom, kako bi polučio što veći uspjeh. Udružuje se s Edisonom i 23. IV 1896. priređuje prvu javnu projekciju s novim projektorom (nazvanim Edisonov vitaskop) u newyorškom music-hallu; A. je osobno upravljao projektorom, a prikazivani su Edisonovi filmovi, prvi puta na velikom platnu. Na taj je način A. zakasnio tek nešto više od četiri mjeseca za braćom Lumière.

A. nije prestajao s radom, pa je već iste, 1896. godine prijavio patent za poboljšani intermitentni mehanizam na osnovi → malteškog križa; upotrijebio ga je u drugoj verziji → vitascopea. Kasnije s Edisonom i kompanijom Biograph osniva Motion Pictures Patent Company.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

ARMAT, Thomas. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.7.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/armat-thomas>.