KRISTL, Vladimir

traži dalje ...

KRISTL, Vladimir, slikar, crtač, animator, scenarist i redatelj (Zagreb, 24. I 1923). Jedan od prvaka Zagrebačke škole crtanog filma. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se slikarstvom i karikaturom, od 1949. više puta izlaže u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje 1951. u osnivanju značajne grupe EXAT 51 i daje izuzetnu seriju slika u struji geometrijske apstrakcije. Vezu s crt. filmom uspostavlja 1952, kada u Duga filmu izrađuje detaljnu i virtuozno nacrtanu knjigu snimanja za nerealizirani projekt Čarobni zvuci. Crt. filmu se vraća 1959. kao gl. crtač u Krađi dragulja M. Femana, zatim režira (sa I. Vrbanićem) i animira Šagrensku kožu (1960), 1961. piše, crta, animira, režira i scenografski oprema Don Kihota. Za Viba film 1962. režira po vlastitom scenariju kratki igr. film Pravi čovjek (Resni človek), zatim odlazi u SR Njemačku gdje i danas živi i djeluje kao redatelj. Ubrzo po dolasku u Njemačku postaje jednom od najzanimljivijih pojava njem. filmske avangarde; režira crt. filmove (Prometej — Prometheus, 1966) te kratkometr. i dugometr. igrane (npr. Brana — Der Damm, 1964; Pismo — Der Brief, 1966; Film ili moć — Film oder Macht, 1970; Film vlasti — Obrigkeitsfilm, 1971, svi cjelovečernji).

Već u Krađi dragulja ističe se kao crtač izrazito modernih vrijednosti. U Šagrenskoj koži stvaralački povezuje najrazličitije slikovne vrijednosti (od ekspresionizma do geometrijske apstrakcije, anticipirajući renesansu secesije i nastavak op-arta) i stvara jedan od prvih crt. filmova namjerno lišenih vanjskoga stilskog jedinstva. U Don Kihotu daje jedinstvenu slikarsko-zvučno-mobilnu sintezu, u kojoj likove svodi na ideograme, a prizore na bogate apstraktne freske. Jedan je od najosobenijih autora suvremene animacije uopće. Nagrađivan je na festivalima u Corku, Beogradu, Vancouveru i Oberhausenu. Šagrenska koža i Don Kihot smatraju se jedinstvenim remek-djelima i jugosl. i svjetske animacije.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

KRISTL, Vladimir. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 5.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/2836>.