LZMK

Filmska enciklopedija

ALBANIJA Filmska traka traži dalje ...

ALBANIJA. God. 1946. dekretom je osnovano drž. kinematografsko poduzeće, no sve do 1958. proizvodilo je samo film. novosti. Od 1952. do 1958. građeni su u okolici Tirane studiji Nova Albanija. Zahvaljujući suradnji sa SSSR-om (koji je osigurao sredstva i kadrove), Albanija se s filmom »Skenderbeg« (S. J. Jutkjevič, 1954) pojavila na VII festivalu u Cannesu. Prvi posve vlastitim snagama snimljeni filmovi bili su »Tana« (1958) i »Bura« (1959) redatelja K. Damoa, oba s tematikom borbe protiv tal. i njem. okupatora (što je i do danas najčešća tematika alb. filma). Od tada se alb. kinematografija razvija samo tehnički (zahvaljujući pomoći isprva SSSR-a i Bugarske, a kasnije Kine); umjetnički, ona je odraz stanja u zemlji — njome vlada dogmatski socrealizam. Gl. likovi su uvijek »pozitivni junaci«, a radnja je sračunata na to da pokaže modele socijalističkog ponašanja i djelovanja; uglavnom je obvezan sretan svršetak — bilo poraz i pogibija neprijatelja, bilo pokajanje domaćih »negativaca« koji spoznaju svoje zablude. Uz već spomenutog Damoa, značajniji redatelji su i Dh. Anagnosti (»Komesar svjetlosti«, 1966; »Djevojka s planine«, 1973, pod utjecajem kin. opere iz doba Mao Ce-Tunga), M. Fejzo (»Operacija vatra«, 1973) i V. Gjika (»Bijeli putovi«, 1974; »Suočenje«, 1976), zatim G. Erebara, H. Hakani, P. Milkani, E. Keko, M. Xhako, I. Mucaj i dr.; vodeći scenaristi su F. Gjata i L. Siliqi, a od snimatelja se ističu M. Koqi, S. Musha, J. Nani i H. Ferhati.

U Albaniji se, od 70-ih godina naovamo, godišnje proizvodi prosječno 5 dugometr. filmova, četrdesetak kratkometražnih i dvadesetak film. novosti. God. 1973. u zemlji je bilo 105 kino-dvorana s oko 8 000 000 posjeta. Uvozi se minimalan broj stranih filmova, i to iz socijal. i nesvrstanih zemalja. U toku je izgradnja novih, suvremenijih film. studija koji trebaju zauzeti mjesto dosadašnjih (Nova Albanija).

LIT: N. Hibbin, Eastern Europe, London/New York 1969; A. Whyte, New Cinema in Eastern Europe, New York 1971; M. J. Stoil, Cinema Beyond the Danube, The Camera and Politics, Metuchen 1974; R. Boussinot, l'éncyclopédie du cinéma, Paris 1980.

Mi. Sr.


Citiranje:
ALBANIJA. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 8.12.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=67>.

kratice i simboli