LZMK

Filmska enciklopedija

ZOOM-MIKROFON Filmska traka traži dalje ...

ZOOM-MIKROFON, vrsta mikrofona kojemu se može kontinuirano mijenjati obuhvatni kut, tj. veličina zv. prostora koji prima. S takvim se mikrofonom praktično ostvaruje psihofiziološko svojstvo sluha da od ukupnoga zv. prostora izdvaja zvukove (fonoekstrakcija), odn. usredotočuje pažnju na samo neke od njih. To se postiže s pomoću kamere s ugrađenim zoom-mikrofonom, tako što se ručkom kojom se pokreće zoom-objektiv kamere, istodobno pomiče sistem zoom-mikrofona i mijenja njegov obuhvatni kut.

Z., konstruiran 1980. u jap. tvrtki JVC, sastoji se od 3 jednake mikrofonske membrane od kojih je treća, pozadinska (ona bliže snimatelju), okrenuta suprotno od zv. izvora za prijem zvuka sa stražnje strane. Promjenom razmaka D između dviju membrana i istodobnom regulacijom jačine el. signala svake membrane, postiže se promjena obuhvatnog kuta mikrofona. Jedan krajnji položaj zoom-mikrofona odgovara kuglastoj usmjernoj karakteristici s obuhvatnim kutom 360°, u kojem mikrofon prima istom osjetljivošću zvuk iz svih smjerova u prostoru. Drugi krajnji položaj omogućuje primanje samo središnjeg dijela zv. prostora, unutar kuta od oko 60°; u tom su položaju potisnuti zvukovi koji dolaze sa strane i izvan tog kuta snimanja. Njegovom primjenom u film. snimanju postiže se ujednačenost »veličinâ« zv. i vizualnog prostora.

Z. Šc.


Citiranje:
ZOOM-MIKROFON. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 30.1.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=5672>.

kratice i simboli