LZMK

Filmska enciklopedija

VOIGHT, Jon Filmska traka traži dalje ...

VOIGHT, Jon, am. glumac (Yonkers, New York, 29. XII 1938). Sin profesionalnog golfera češ. podrijetla, diplomirao (1960) na Katoličkom sveučilištu u Washingtonu, potom učio glumu u kazalištu Neighborhood Playhouse u New Yorku. Glum. karijeru otpočinje na Broadwayu. Na filmu debitira 1967 (Dan revolveraša J. Sturgesa), dok ugled i status »nade« (nominacija za Oscar) stječe 1969; ulogom u Ponoćnom kauboju J. Schlesingera (uz D. Hoffmana) — priprostoga, neobrazovanoga texaškog provincijalca, fizički atraktivnoga i »samouvjereno potentnoga«, koji želi uspjeti u New Yorku iskorištavanjem »seksualnih neuroza« velegrada — uklapa se u novohollywoodsku varijantu → momka iz susjedstva i otkriva naličje ostvarivanja »američkog sna«; nesposobnost prilagođavanja i dobrota što graniči s mekuštvom pretvaraju ga u gubitnika, a ta će gubitnička, autsajderska dimenzija prevladavati i u dr. njegovim najzapaženijim filmovima. Ističu se sljedeće uloge: militantnoga ljevičarskog aktivista u Revolucionaru (P. Williams, 1970), gradskog čovjeka u uvjetima neočekivane borbe za goli život u divljini u Oslobađanju (J. Boorman, 1972), ogorčenoga, hendikepiranoga vijetnamskog veterana u Povratku ratnika (H. Ashby, 1978, Oscar i nagrada u Cannesu), ostarjelog boksača u melodrami Šampion (F. Zeffirelli, 1979) i odbjeglog robijaša u Pomahnitalom vlaku (A. S. Mihalkov-Končalovski, 1985). Aktivan u kampanjama protiv rata u Vijetnamu, kraće je vrijeme bio primoran raditi u Evropi. Glumi i na televiziji.

Ostale važnije uloge: Kvaka 22 (M. Nichols, 1970); Conrack (M. Ritt, 1974); Slučaj Odesa (R. Neame, 1974); Sudac i njegov krvnik (M. Schell, 1975); Kako se izvući (H. Ashby, 1982).

Dr. Il.


Citiranje:
VOIGHT, Jon. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 16.7.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=5442>.

kratice i simboli