LZMK

Filmska enciklopedija

VIDNI KUT OBJEKTIVA Filmska traka traži dalje ...

VIDNI KUT OBJEKTIVA, mjera za horizontalnu veličinu film. slike; izražava se u stupnjevima. Izravno ovisi o žarišnoj duljini → objektiva i film. → formatu (odn. dijagonali slike dotičnog formata). Te 2 kategorije ne smiju se zanemariti, jer će objektiv iste žarišne duljine na različitim formatima davati potpuno različite vidne kutove.

S obzirom na vidni kut, objektivi se dijele na tri vrste: 1) srednje ili normalne — žarišna duljina odgovara dijagonali formata na koji se snima (standardizirano je da se — usprkos manjim odstupanjima s obzirom na dijagonalu 35mm filma /koja iznosi 27mm/ — srednjim objektivom za 35mm format smatra onaj čija je žarišna duljina 25mm; 2) širokokutne — žarišna duljina je kraća od dijagonale formata; 3) uskokutne ili teleobjektive — žarišna duljina je duža od dijagonale formata.

Kod objektiva promjenljivoga vidnog kuta (zoom) pomicanjem sklopa leća moguće je mijenjanje vidnog kuta, dok žarišna duljina ostaje nepromijenjena.

Mar. S.


Citiranje:
VIDNI KUT OBJEKTIVA. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 10.7.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=5418>.

kratice i simboli