VIDNI KUT OBJEKTIVA

traži dalje ...

VIDNI KUT OBJEKTIVA, mjera za horizontalnu veličinu film. slike; izražava se u stupnjevima. Izravno ovisi o žarišnoj duljini → objektiva i film. → formatu (odn. dijagonali slike dotičnog formata). Te 2 kategorije ne smiju se zanemariti, jer će objektiv iste žarišne duljine na različitim formatima davati potpuno različite vidne kutove.

S obzirom na vidni kut, objektivi se dijele na tri vrste: 1) srednje ili normalne — žarišna duljina odgovara dijagonali formata na koji se snima (standardizirano je da se — usprkos manjim odstupanjima s obzirom na dijagonalu 35mm filma /koja iznosi 27mm/ — srednjim objektivom za 35mm format smatra onaj čija je žarišna duljina 25mm; 2) širokokutne — žarišna duljina je kraća od dijagonale formata; 3) uskokutne ili teleobjektive — žarišna duljina je duža od dijagonale formata.

Kod objektiva promjenljivoga vidnog kuta (zoom) pomicanjem sklopa leća moguće je mijenjanje vidnog kuta, dok žarišna duljina ostaje nepromijenjena.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

VIDNI KUT OBJEKTIVA. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/5418>.