LZMK

Filmska enciklopedija

VERHOEVEN, Paul Filmska traka traži dalje ...

VERHOEVEN, Paul, niz. filmski i tv-redatelj (Amsterdam, 1938). Studirao matematiku i fiziku u Leydenu (kasnije i doktorirao). Amat. filmom iz 1960, nagrađenim na studentskom festivalu, svraća pozornost niz. ministarstva kulture i dobiva potporu za snimanje kratkometr. filmova. Potkraj 60-ih godina režira zapaženu tv-seriju Floris o niz. srednjovjekovnom junaku. Prelaz na igr. film omogućuje mu producent R. Houwer. Oslanjajući se na tadašnji trend eksploatacije seksa u niz. filmu, debitira živahnom burleskom o prostituciji u Amsterdamu Biznis je biznis (Wat zien ik, 1971), dotad najvećim komerc. uspjehom jednoga niz. filma (gledala ga je 1/3 Nizozemaca). Na odziv publike nailaze i Tursko voće (Turks fruit, 1972), sumorna komedija o ljubavi kipara i djevojke oboljele od raka (R. Hauer i M. van de Veen, koji njime stječu ugled), Keetje Tippel (1975), optimistička soc. drama o mukotrpnom probijanju kroz život siromašne ali naočite mlade udovice (M. van de Veen), te Vojnik Nizozemske/Borba na život i smrt (Soldaat van Oranje/Survival Run, 1979), komerc. uspjeh i u međunar. razmjerima, kojim i sâm postaje međunarodno poznat. Od 80-ih godina radi i u SAD, gdje veliki komerc. uspjeh postiže futurističkim filmovima Robocop (1987), o robotu s ljudskim mozgom programiranim da ubija, u kojem ostaci ljudske svijesti napokon ipak nadvladavaju elektroniku, i Potpuni opoziv (Total Recall, 1989), sa A. Schwarzeneggerom u gl. ulozi.

Ostali važniji filmovi: Seks na motoru (Spetters, 1980); Četvrti čovjek (De vierde man, 1984); Meso i krv (Flesh and Blood, 1985, američko-niz. koprodukcija).

D. Mov.


Citiranje:
VERHOEVEN, Paul. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 11.7.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=5396>.

kratice i simboli