LZMK

Filmska enciklopedija

VARNA Filmska traka traži dalje ...

VARNA, bug. festivalsko središte, najpoznatije ljetovalište na Crnom moru; ondje se od 1961, u namjenski sagrađenomu festivalskom kompleksu, održava bug. nacionalni film. festival (smotra godišnje produkcije), kao i međunar. manifestacija Festival zdravstva i Crvenog križa. Stvarni međunar. značaj V. zadobiva 1979, kada se počinje (bijenalno) održavati svjetski festival animacije (World Festival of Animation) — 4. po redu pod pokroviteljstvom → ASIFA-e. Održava se svake neparne godine u listopadu, uz sudjelovanje (prosječno) autora iz dvadesetak zemalja s oko 250 filmova. Program natjecateljskog dijela odabire međunanar. selekcijska komisija, dok međunar. žiri dodjeljuje 6 gl. nagrada (među kojima i za životno djelo). U sklopu festivala redovito se održavaju i retrospektive pojedinih autora.

Festival anim. filma u Varni alternira sa → Svjetskim festivalom animiranog filma u Zagrebu, a jugosl. autori i na njemu su postizali značajne uspjehe. God. 1987. D. Vukotiću je dodijeljena nagrada ASIFA-e za životno djelo (prva uopće), nagrađivani su B. Dovniković, N. Dragić, L. Fabiani i dr., a održane su autorske retrospektive B. Dovnikovića, B. Kolara i dr.

V. Maj.


Citiranje:
VARNA. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 11.7.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=5376>.

kratice i simboli