TIME CODE

traži dalje ...

TIME CODE (akr. TC), vremenski kod, općeprihvaćen engl. naziv za suvremeni teh. sistem koji omogućuje automatski sinkroni rad uređajâ za snimanje slike i zvuka, kao i kodirano bilježenje podataka snimanja na pripadajuće vrpce; naziva se i kodirani signal (njime se postiže automatsko i programirano upravljanje radom uređajâ, kao i procesom snimanja, obradbe i reprodukcije signala slike i zvuka). Taj referentni signal, mikro-procesorski upravljan, snima se usporedno odn. istodobno na posebnom tragu na pripadajuće vrpce slike i tona. TC-signal istodobno je nosilac šifriranih podataka koji se kodiranjem utiskuju na referentni signal, a u reprodukciji zatim dekodiraju. Podaci se u prvom redu odnose na protjecanje vremena koje se od trenutka početka snimanja, kako protječe stvarno vrijeme, istodobno i neprestano bilježi kodiranim signalom (po čemu se i naziva TC). Najčešće se kodirano bilježe podaci koji čine jedan ciklus informacije; to su: datum (godina, mjesec, dan), vrijeme (sat, minuta, sekunda), broj sličice unutar svake sekunde, broj kamere i produkcijski brojevi (scena, kadar, repeticija, rola). TC ima široku primjenu, a negdje već isključivu, u film. tehnologiji snimanja — elektronskoj s magnetoskopom i kombiniranoj (filmski snimano, elektronski obrađeno).

Primjena TC-a u film. snimanju slike i zvuka pruža — uz povećanu kreativnost — značajnu uštedu u vremenu i materijalu u svim fazama obradbe slike i zvuka.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

TIME CODE. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/5189>.