SNIMANJE

traži dalje ...

SNIMANJE. 1. U nas udomaćen sinonim za cjelokupnu realizaciju filma. — 2. Uže, rukovanje i stvaralaštvo film. kamerom.

Snimanje se može dijeliti na eksterijerno i interijerno, dnevno ili noćno, u studiju ili na prirodnim lokacijama, pri postojećemu ili umjetnom svjetlu, u crno-bijeloj tehnici ili u boji, na fotografsko, filmsko ili elektronsko, na snimanje dokumentarnih, igranih ili animiranih filmova, na snimanje specijalnih efekata ili u specifičnim uvjetima (iz zraka, pod vodom, iz vozila i sl.).

Snimanje iz zraka iziskuje od snimatelja izuzetnu spretnost u rukovanju kamerom, pri čemu je najvažnije osigurati stabilnost kamere, za što se koriste specijalni → stativi. Također, nužno je — s obzirom na raspored svjetla i sjene — odabrati najpogodnije vrijeme za snimanje, kako bi se pri određivanju ekspozicije dobili optimalni uvjeti. Prvo poznato zračno snimanje izveo je 1908. franc. snimatelj Félix Mesguich iz aviona pionira avijacije W. Wrighta. Zračna su snimanja učestalija od vremena I svj. rata. Među snimateljima postoje specijalisti za takvu vrstu snimanja; posebno se ističe Britanac Skeets Kelly (npr. »Čovjek koji je volio rat«, 1962, Ph. Leacocka; »Veličanstveni ljudi u letećim mašinama«, 1965, K. Annakina; »Slomljena krila«, 1966, J. Guillermina; »Bitka za Britaniju«, 1969, G. Hamiltona).

Snimanje pod vodom zahtijeva optimalnu zaštitu kamere i maksimalnu kontrolu postavljene udaljenosti na objektivu, te odabir najpovoljnije situacije loma svjetlosti (→ kamera, filmska, vrste kamera; j.-y. cousteau).

Snimanje iz vozila pred snimatelja postavlja određene teškoće s obzirom na određivanje brzine snimanja (ovisno o objektivu i kutu pod kojim se snima), kako bi se kasnije montažom maksimalno održao kontinuitet brzine kretanja vozila. I ovdje je bitno da je kamera relativno mirna, ali ne potpuno — da bi se očuvala uvjerljivost snimanja za vožnje. Važno je i uskladiti ekspoziciju unutrašnjosti vozila i vanjskog okoliša — da se ne bi remetio fotogr. kontinuitet. Smatra se da je prvo poznato snimanje iz vozila (gondole u Veneciji) ostvario 1896. franc. snimatelj Georges Promio.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

SNIMANJE. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4823>.