LZMK

Filmska enciklopedija

BERGAMO, MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL Filmska traka traži dalje ...

BERGAMO, MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL (Mostra internationale del film d'autore), film. festival osnovan 1958; redovito se održavao u mjesecu rujnu (od 1981. više se ne održava). Pod vodstvom Nina Zucchelija festival se razvio u jedinstvenu manifestaciju koja novčanim nagradama nagrađuje autorska djela. Dugometražni igr. filmovi, koji se natječu za nagrade, moraju biti cjelovito autorsko djelo (režija i scenarij), a ne smiju biti prikazivani ni na jednome dr. međunarodnom film. festivalu. Gl. nagrada (Gran premio Bergamo) za dugometražni igr. film iznosi 5 milijuna lira, a filmu se osigurava i distribucija na području Italije. U sekciji za kratkometr. film gl. nagrada iznosi milijun lira. Međunar. žiri dodjeljuje i nagrade za najbolju glumicu i glumca, te glazbu.

Za vrijeme trajanja festivala redovito se održava Okrugli stol, na kojem se razmatraju suvremeni problemi filma u svijetu.

Od jugosl. filmova, na ovom festivalu najveće su uspjehe ostvarivali uglavnom kratkometr. filmovi, dobivajući vrhunske nagrade u svojim kategorijama: Telefon (V. Mimica, 1962), Mala kronika (V. Mimica, 1962), Voda (V. Brajović, 1964), Opera cordis (D. Vukotić, 1968) i Monstrum (R. Ranfl, 1970). B. Fehmiu proglašen je najboljim glumcem za ulogu u filmu Protest (F. Hadžić, 1967).

Mo. K.


Citiranje:
BERGAMO, MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 3.10.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=477>.

kratice i simboli