BERGAMO, MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL

traži dalje ...

BERGAMO, MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL (Mostra internationale del film d'autore), film. festival osnovan 1958; redovito se održavao u mjesecu rujnu (od 1981. više se ne održava). Pod vodstvom Nina Zucchelija festival se razvio u jedinstvenu manifestaciju koja novčanim nagradama nagrađuje autorska djela. Dugometražni igr. filmovi, koji se natječu za nagrade, moraju biti cjelovito autorsko djelo (režija i scenarij), a ne smiju biti prikazivani ni na jednome dr. međunarodnom film. festivalu. Gl. nagrada (Gran premio Bergamo) za dugometražni igr. film iznosi 5 milijuna lira, a filmu se osigurava i distribucija na području Italije. U sekciji za kratkometr. film gl. nagrada iznosi milijun lira. Međunar. žiri dodjeljuje i nagrade za najbolju glumicu i glumca, te glazbu.

Za vrijeme trajanja festivala redovito se održava Okrugli stol, na kojem se razmatraju suvremeni problemi filma u svijetu.

Od jugosl. filmova, na ovom festivalu najveće su uspjehe ostvarivali uglavnom kratkometr. filmovi, dobivajući vrhunske nagrade u svojim kategorijama: Telefon (V. Mimica, 1962), Mala kronika (V. Mimica, 1962), Voda (V. Brajović, 1964), Opera cordis (D. Vukotić, 1968) i Monstrum (R. Ranfl, 1970). B. Fehmiu proglašen je najboljim glumcem za ulogu u filmu Protest (F. Hadžić, 1967).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

BERGAMO, MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/477>.