SEMON, Larry

traži dalje ...

SEMON, Larry (pr. ime Lawrence Semon), am. glumac, redatelj i scenarist (West Point, Missouri, 6. VII 1889 — Victorville, California, 8. VIII 1928). Sin vodviljskog mađioničara i akrobata poznatog kao Veliki Zera, već kao dječak nastupa uz oca. Kasnije je karikaturist, ali ubrzo kao redatelj prelazi u film. kompaniju Vitagraph i 1916. debitira kratkometr. filmom Čovjek iz Egipta (The Man from Egypt). Iduće godine debitira i kao glumac i scenarist u filmu Rough Toughs and Roof Tops. Od tada sam ili u korežiji (npr. sa N. Taurogom) režira svoje filmove, u kojima oblikuje lik vrlo popularnog klauna bijelo obojena lica, oštro ocrtanih usana (prema gore) i očiju, u bijeloj košulji s crnom kravatom, s prevelikim hlačama, vječito u pokretu, jurnjavi i smiješno-opasnim situacijama. Njegov red. postupak zasniva se na što većem gomilanju ekstravagantnih gegova, ne mareći suviše za skladnost cjeline. Bio je vrlo inventivan → gegmen koji je — više od dr. komičarâ → slapsticka — svoje dosjetke obogaćivao crtom nadrealizma, a to je pojedine njegove filmove činilo nedokučivima i kritici i publici; ipak, oni su izvršili određen utjecaj na tzv. luckastu komediju iz 30-ih godina. Sredinom 20-ih godina odlučuje se na ambicioznije dugometr. komedije, kojima — zbog suviše fragmentarne režije — doživljuje neuspjehe. Nakon financ. kraha filmova Savršeni klaun (F. Newmeyer, 1925) i vlastitog projekta Lova (Spuds, 1927) okušava se kao karakterni glumac u Podzemlju (1927) J. von Sternberga — bez uspjeha. God. 1928. bankrotira i ubrzo umire od posljedica živčanog sloma.

Njegovi filmovi bili su za ono doba prilično skupi, a za (česte) opasne scene imao je čak 4 dublera. Vrlo popularan bio je i u Evropi: u Italiji pod imenom Ridolini, u Francuskoj kao Zigoto, a u Španjolskoj kao Romasín. God. 1921. bio je najbolje plaćeni komičar Hollywooda. Zaslužan je i za otkrivanje više mladih talenata: O. Hardyja, koji je kao negativac nastupio u više njegovih filmova, L. Carlisle i D. Dwan, njegovih najčešćih partnerica (objema je bio i oženjen), i dr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

SEMON, Larry. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4697>.