LZMK

Filmska enciklopedija

SAVČENKO, Igor Andrejevič Filmska traka traži dalje ...

SAVČENKO, Igor Andrejevič, sovj. redatelj, scenarist, glumac i pedagog (Vinica, Ukrajina, 11. X 1906 — Moskva, 14. XII 1950). God. 1926-29. pohađa Institut scenske umjetnosti u Lenjingradu, kasnije osniva Teatar radničke omladine u Bakuu. Od 1932. režira u moskovskom TRAM-u, gdje i glumi (kao i u poznatom filmu 26 komesara, 1933, N. M. Šengelaje). Kao film. redatelj započinje prigodnim agitpropovskim ostvarenjima, no već prvim samostalnim cjelovečernjim filmom Harmonika (Garmon’, 1934) postiže i umj. i komerc. uspjeh; u priču o sukobu kolhoznikâ i kulakâ s puno inventivnosti i ukusa upliće glazb. i plesne scene, ostvarivši prvi sovj. muzički film koji odiše autentičnošću i poletom, te pokazuje utjecaj agitacijskih kaz. revija. Sklonost komediji pokazuje i Slučajni susret (Slučajnaja vstreča, 1936), dok Poema o kazaku Goloti (Duma pro kazaka Golotu, 1937, i scenarist) i Jahači (Vsadniki, 1939) svjedoče o vezanosti za folklor i nacionalnu posebnost Ukrajine, što često poetično oslikava. Ključno mu je ostvarenje Bogdan Hmeljnicki (Bogdan Hmel’nickij, 1941), epska priča o nar. junaku i ukr. borbi za oslobođenje od Poljske, u kojoj su spektakularne scene borbi vješto integrirane u priču, a likovi funkcioniraju i kao pov. datosti i kao karakteri. Za II svj. rata režira filmove prigodnog sadržaja (npr. film u boji Ivan Nikulinruski mornar /Ivan Nikulin — russkij matros/, 1945). U poratnom razdoblju najznačajnije mu je djelo Treći udar (Tretij udar, 1948), drama o završnim operacijama protiv fašistâ lišena stereotipa ratnih filmova tih godina. Umro je za realizacije filma Taras Ševčenko (1951), biografije ukr. pjesnika iz XIX st., koji su dovršili njegovi asistenti A. A. Alov i V. N. Naumov.

Neprijeporno jedna od najutjecajnijih red. osobnosti sovj. kinematografije 30-ih i 40-ih godina (osobito za ukr. kulturni krug), S. je od 1946. predavao režiju na visokoj film. školi VGIK u Moskvi; iz njegove klase potekli su Alov, Naumov, M. M. Hucijev, J. N. Ozerov i dr. Za svoj umj. i društv. rad višestruko je nagrađivan.

Ostali važniji filmovi: Partizani u stepama Ukrajine (Partizany v stepjah Ukrainy, 1943, i scenarist); Starinski vodvilj (Starinnyj vodevil’, 1947, i scenarist).

N. Pc.


Citiranje:
SAVČENKO, Igor Andrejevič. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 20.1.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=4601>.

kratice i simboli