POPOVIĆ, Mihajlo-Mika Al.

traži dalje ...

POPOVIĆ, Mihajlo-Mika Al., snimatelj i redatelj (Beograd, 21. II 1908). Završivši trg. akademiju neko vrijeme komerc. službenik. Privučen filmom, znanje stječe kod pionira filma M. Đorđevića, kao i kod snimatelja J. Novaka, kojem postaje pomoćnik; ujedno glumi sporednu ulogu u filmu Kroz buru i oganj (M. Ignjačević i R. Jovanović, 1930). Nakon toga snima u Beogradu ulične prizore. Opsjednut željom da snimi svoj film, osniva poduzeće MAP, u kojem 1932 — inspiriran ratnim invalidom koji prosi — realizira film S verom u boga o stradanju srp. naroda u I svj. ratu, smatran najboljim igr. ostvarenjem u zemlji, koji je — prema sâmom autoru — »više ratna hronika sa dobrim slikama nego prava filmska drama... Ali bio je iskreno napravljen i iskreno od publike primljen«; ostvaren krajnje oskudnim sredstvima (u doba već razvijenoga zv. filma, P. za projekcije sam »vrti« ploče), bio je više demonstracija mogućnosti domaćeg autora no djelo za distributere, pa je Popovićevo poduzeće ubrzo bankrotiralo a tehnika je rasprodana zbog dugova. Nakon toga radi za Novaković-film i dr. poduzeća, realiziravši veći broj reportaža i kratkometr. filmova i iskazavši se kao jedan od najboljih jugosl. snimatelja tog doba. U oslobođenom Beogradu svoja iskustva ulaže u organiziranje poratne jugosl. kinematografije. Sam ili u suradnji snima prve dokum. filmove (npr. Beograd, 1945, N. Popovića i Nova zemlja, 1946, R. Novakovića). Do povlačenja 1968. snimio je oko 30 žurnalskih storija, oko 40 filmova (od toga 8 cjelovečernjih igranih /u nekima je i glumio/), a režirao je i nekoliko kratkometr. filmova. Najviše snim. domete ostvario je u filmovima Kroz granje nebo (1958) S. Jankovića, za koji je na festivalu u Puli nagrađen Zlatnom arenom, te San (1966) i Jutro (1967) P. Đorđevića. Osjećanje prostora i dar stvaranja atmosfere svrstali su ga među najznačajnije i najdugovječnije snimatelje Jugoslavije. Objavio je knjigu Zapisi sa periferije (Beograd 1982). Za svoj umj. i društv. rad nagrađen je s više odlikovanja i priznanja.

Ostali igr. filmovi: Bila sam jača (G. Gavrin, 1953); Ešalon doktora M. (Ž. Mitrović, 1955); Partizanske priče (S. Janković, 1960); Palma među palmama (M. Đukanović, 1967); Podne (P. Đorđević, 1968).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

POPOVIĆ, Mihajlo-Mika Al.. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4145>.