POPOV, Stole

traži dalje ...

POPOV, Stole, redatelj (Skoplje, 20. VIII 1950). Diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Karijeru otpočinje već kao student dokum. filmom 99 (1972). Međutim, tek Vatrom (Ogan, 1974, Zlatna medalja »Beograd« /ex aequo/ na festivalu u Beogradu), himničnim svjedočanstvom o borbi mladog radnika s vatrenom stihijom, izbija u sâm vrh jugosl. dokumentarizma. Novi je njegov uspjeh Australija, Australija (Avstralija, Avstralija, 1976, Grand Prix u Beogradu) o asketizmu, bolu i nostalgiji jednog dijela mak. iseljenika u dalekoj Australiji. Baladični dokum. zapis o neobuzdanom lutalaštvu suvremenih Roma Dae (1979, Zlatna medalja »Beograd« /ex aequo/) pribavlja mu i Grand Prix u Oberhausenu, Srebrni bumerang u Melbourneu, nominaciju za Oscar i više dr. nagrada. U njegovu dokum. opusu ističu se još reklamni film Alkaloid (1975, Srebrna medalja »Beograd« /ex aequo/) i propagandni Mavrovo (1977), također višestruko nagrađivan.

U igr. prvencu Crveni konj (Crveniot konj, 1981), prema istoimenom romanu T. Georgievskog, ponešto pojednostavljenim postupkom primjenjuje stilistiku dokum. žanrova na oblike igr. filma, čime je donekle dovedena u pitanje dubina, pa i autentičnost drame ljudi otrgnutih od zavičaja, koji se nakon više desetljeća, već kao tuđinci, vraćaju da bi umrli na domaćem ognjištu. Znatno više smisla za iskaz tragičnoga pokazuje u idućem filmu Srećna nova 49 (1986, Velika zlatna arena u Puli), prema kaz. komadu i scenariju G. Mihića; postupkom koji prekoračuje granice neposrednog svjedočenja i dosiže uopćenost mitskih dimenzija, P. se uvrštava među stvaraoce nekonvencionalnih ali jasnih estetskih opredjeljenja.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

POPOV, Stole. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4142>.