LZMK

Filmska enciklopedija

AGENT Filmska traka traži dalje ...

AGENT, osoba koja samostalno ili putem registrirane organizacije posreduje u ime i za račun svog klijenta prigodom proizvodnje ili plasmana filmova. Odnos s klijentom i opseg djelovanja agenta utvrđen je ugovorom o agenturi; agent se brine o poslovnom uspjehu pojedinaca (uglavnom glumaca, zatim redateljâ, scenaristâ i dr.) ili djela (scenarija ili filma), a prema klijentu je obvezatan pratiti prilike u proizvodnji i distribuciju filma, pregovarati u ime klijenta, sklapati poslove, nadzirati njihovo izvršenje, naplatu i sl. Budući da je film. djelatnost vezana uz javno mnijenje, A. ne utječe samo na izbor klijentova posla, već i na njegov životni stil (javno ponašanje, odijevanje, izabiranje kruga prijatelja itd). U tom smislu neki su agenti isključivo stručnjaci za publicitet i predstavljanje u javnosti. Zbog toga i → sustav zvijezdâ uvelike počiva na metodologiji i rezultatima rada film. agenata, pa je njihova uloga, pored poslovne, i društv. naravi.

U SFRJ su se poslovima film. agenta posvetili malobrojni pojedinci, uglavnom bez formalnih ovlaštenja; dio te djelatnosti obavljaju autorske agencije kao društvene organizacije.

Z. Sud.


Citiranje:
AGENT. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 8.12.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=41>.

kratice i simboli