PETRIČIĆ, Dušan

traži dalje ...

PETRIČIĆ, Dušan, karikaturist, ilustrator i autor anim. filmova (Beograd, 10. V 1946). Diplomirao (1969) na graf. odsjeku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu. Već od 1965. objavljuje karikature u domaćim (npr. »Večernje novosti«, »NIN« i dr.) i stranim (npr. »New York Times«, »Yomiuri Shimbun« i »Wiener Journal«) listovima i časopisima; dobitnik je desetak domaćih i međunar. nagrada za karikaturu. Ilustrator je mnogih knjiga i slikovnica D. Radovića, Lj. Ršumovića, R. Munitića i dr., a nagrađivan je i za ilustriranje i opremu. Osobito se ističe nadahnutim i osebujnim plakatima, prospektima, graf dizajnom upotrebnih predmeta i dr. Jedna od najsvestranijih osobnosti suvremene jugosl. »primijenjene likovnosti«, inventivan i plodan, majstor originalnog crteža, humora, vizualnog gega i kolora, ostvaruje djela bajkovitoga, humornoga i fantastičkog karaktera.

Na crt. filmu otpočinje kao crtač (Vrijeme vampira, 1971, N. Majdaka). Samostalno je realizirao crt. filmove Epidemiologija (1974), Plavi zec (1981), Putovanje (1982) te Romeo i Julija Vilija Šekspira u izvođenju trupe »Monstrumi i družina« (1984), za koji je na festivalu u Annecyju nagrađen nagradom časopisa »Banc-titre« za najduhovitije ostvarenje. Prikazani na brojnim međunar. festivalima, filmovi mu donose ugled i izvan granica, otkrivajući ga kao jednoga od najduhovitijih i najoriginalnijih suvremenih crtača i animatora.

Autor je i brojnih anim. špica i inserata tv-programa (npr. Poletarac, Nedeljni zabavnik, Bušava azbuka i dr.). Dio svojih graf. radova objavio je 1986. u knjizi Luda kuća. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda 1976. za lik. i primijenjene umjetnosti.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

PETRIČIĆ, Dušan. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4030>.