LZMK

Filmska enciklopedija

OWEN, Don Filmska traka traži dalje ...

OWEN, Don, kanadski film. i tv-redatelj i scenarist (Toronto, 1933). Nakon studija antropologije stupa u → National Film Board of Canada, čije su tendencije vrlo zamjetljive u njegovim dokum. filmovima. Režira od 1960 (dokum film. Trkač — The Runner), a svojim je ostvarenjima uvijek i (ko)scenarist. Međunar. uspjeh postiže igr. filmom Na rastanku nitko nije mahnuo (Nobody Waved Goodbye, 1964, u svim dosad provedenim anketama istican kao jedan od najboljih kan. filmova svih vremena) o ljubavi dvoje mladih koji ne nailaze na razumijevanje sredine, u kojem dosljedno primjenjuje metode → direktnog filma. Zapaženi su mu i igr. filmovi Erniejeva igra (The Ernie Game, 1967, sniman od 1965) o mladiću koji traga za svojim identitetom i Bilješke o Donni i Gail (Notes for a Film about Donna and Gail, 1966), kronika o dvjema djevojkama-radnicama (koje su se kao sporedne ličnosti pojavile već u prethodnom filmu). Od njegovih kratkometr. filmova posebno se ističu dokumentarni Galerija: pogled na vrijeme (Gallery: A View of Time, 1969) o muzeju Albright-Knox u am. gradu Buffalu, te kratki igrani Kauboj i Indijanac (Cowboy and Indian, 1972), ironičan prilaz žanru vesterna. Često radi i za televiziju, primjenjujući metode direktnog filma u snimanju prizorâ iz svakodnevnog života te iskazujući osobni stav i komentar obojen polit. konotacijama.

Ostali važniji filmovi — dokumentarni: Toronto Jazz (1963); igrani: Dame i gospodo (Ladies and Gentlemen, 1965); Partneri (Partners, 1976).

V. Pet.


Citiranje:
OWEN, Don. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 26.10.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=3886>.

kratice i simboli