OVERLAPPING

traži dalje ...

OVERLAPPING, također montažno preklapanje, kontinuirani → montažni prijelaz kod kojega se u sljedećem → kadru ponavlja završni dio radnje iz prethodnog kadra. Do montažnog preklapanja dolazi kad se međusobno spajaju 2 kadra u kojima se s različitih točki gledišta prati isto kontinuirano zbivanje, ali se u sljedećem kadru radnja preuzima na ranijem mjestu od onoga na kojem je u prethodnom napuštena. Također, do dojma preklapanja dolazi ukoliko se nakon šireg plana (npr. iz srednjega) nekog postupka središnjeg lika (npr. prinošenja čaše ustima) prikaže bliži plan toga istog postupka, ali točno u trenutku kad je ta radnja napuštena u prethodnom kadru.

Budući da montažno preklapanje narušava kontinuitet zbivanja na iskustveno nemoguć način (ponavlja se ireverzibilno zbivanje), uočava ga se kao nelogičnost u montažnom prijelazu. Montažno preklapanje može nastati greškom, ali se narušavajuće djelovanje takvog prijelaza može funkcionalno koristiti u stilizacijske svrhe. U tom slučaju preklapanje se pojačava, tako da se ponavlja veći dio radnje iz prethodnog kadra, a ponekad se ponavlja i cijela radnja iz prethodnog kadra s dodatnim stilizacijama (npr. s usporenim kretanjem, zamućenom slikom i sl.).

Montažno preklapanje razlikuje se od doslovnog ponavljanja istog kadra (iste radnje s iste točke gledišta), jer se u montažnom preklapanju ponavlja radnja sa 2 različite → točke gledišta, tj. ne radi se o ponovljenom kadru, već o 2 kadra s ponovljenom radnjom (→ montaža).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

OVERLAPPING. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/3885>.