LZMK

Filmska enciklopedija

OSTROVIDOV, Mihail Filmska traka traži dalje ...

OSTROVIDOV, Mihail, film. i tv-snimatelj (Zagreb, 18. VII 1930). God. 1950. završio Kinematografsku školu u Zagrebu (snim. odjel), potom studirao na Filozofskom fakultetu i Kazališnoj akademiji. Samostalni film. snimatelj od 1959, u toku karijere snimio je više od 50 dokum., anim., eksp. i kratkih igr. filmova, a surađivao je i u koprodukcijskim igranima (npr. zapadno-njem. serija o Winnetouu). Među njegovim snim. ostvarenjima osobito se ističe film Igra (1962) D. Vukotića, gdje vješto povezuje anim. i igr. prizore. Uspješno je surađivao i sa A. Babajom, Š. Šimatovićem, R. Sremecom, D. Makavejevom, O. Gluščevićem, B. Majerom, I. Tomulićem i dr.

God. 1956. priključio se grupi entuzijasta koji su željeli pokrenuti prvi tv-program u nas. Otada pa do danas djeluje na Televiziji Zagreb i snima sve vrste emisija. Jedan je od tv-snimatelja koji su najčešće pratili putovanja predsjednika Tita. Nagrađen je mnogim domaćim i međunar. nagradama i priznanjima.

K. Mik.


Citiranje:
OSTROVIDOV, Mihail. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 25.1.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=3872>.

kratice i simboli