LZMK

Filmska enciklopedija

NEUGEBAUER, Walter Filmska traka traži dalje ...

NEUGEBAUER, Walter, crtač, animator i redatelj (Tuzla, 28. III 1921). Brat → Norberta N. Od rane mladosti kao crtač stripova surađuje u raznim listovima. Uglavnom radi s bratom kao piscem tekstova. U zagrebačkom »Oku« počinje se 1935. baviti crtanjem stripova kao stalnim zanimanjem. S bratom pokreće listove »Vandrokaš« (1938/39), »Veseli vandrokaš« (1939/40), zabranjeni »Zabavnik« (1941) te »Zabavnik« (1942 -45) u kojima postupno do vrhunca dovodi preciznu stripovsku analizu pokreta — temelj iz kojega se razvija njegov rad na crt. filmu. Od 1945. stripove crta za »Pionir«, »Horizontov zabavnik«, »Miki-strip« i dr.

Crt. filmom počinje se baviti 1945. u Direkciji za Hrvatsku Filmskog preduzeća DFJ. Nakon prvih pokusa crta i animira kratke anim. plakate Svi na izbore (N. Neugebauer, 1945) i Uspomene novine (K. Hlavaty, 1945). Surađuje u listu »Kerempuh«; sa F. Hadžićem glavni je nosilac ideje o organiziranoj proizvodnji crt. filma u Zagrebu. Crta, animira i s bratom korežira Veliki miting te crta, animira i samostalno režira Veseli doživljaj (oba 1951), obučavajući pritom mnogobrojne suradnike Duga filma. Potom radi na reklamnim filmovima Interpublica, a u Zagreb filmu crta i animira crt. reklamu Nezgode građanina pješaka (N. Neugebauer, 1957) i crt. film Bušo hrabri izvidnik (N. Neugebauer, 1958). Odlazi zatim u SR Njemačku i za Kauka Verlag radi na stripovima i reklamnim crt. filmovima.

Izraziti crtački talent, majstor klas. figurativnog stripa (Patuljak Nosko, Gladni kralj, Mali Muk, Tarzanovim stopama i dr.), N. uvijek ostaje vezan za uzor — W. Disneyja. Ima prvorazredno mjesto u poticanju, okupljanju i profesionalnom osposobljavanju prvih poratnih crtanofilm. umjetnika i ekipa u Zagrebu, pa se danas smatra utemeljiteljem baze iz koje izrasta kasnije slavna → Zagrebačka škola crtanog filma.

R. Mun.


Citiranje:
NEUGEBAUER, Walter. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 10.7.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=3732>.

kratice i simboli