NATURŠČIK

traži dalje ...

NATURŠČIK (rus.: živi model), naziv za specifičnu kategoriju glumaca koji u filmu nastupaju bez prethodnoga glum. školovanja ili iskustva. Takvi »neprofesionalci« (prema engl. non-professional) ili »neglumci« (prema engl. non-actor) angažiraju se putem specijalnih natječaja, eventualno nakon audicije, ponekad i nakon slučajnog susreta s nekim od autora filma, no većinom nakon dugih traženja i promatranja osobâ čija se svojstva (fiz., etnička, dobna, profesionalna, socijalno-psihol. i dr.) čine primjerenima liku u film. projektu, karakteru teme i ambijentalnim značajkama. Iz sl. razloga, glumci su na taj način odabirani već u počecima kinematografije (njenoj predindus. fazi), posebno u doba primitivnoga narativnog stila (→ naracija; narativni stilovi), kad su u filmovima nastupali članovi obitelji i znanci tvoraca ili pak osobe koje su nekom posebnom sposobnošću ili značajkom odgovarale projektu (npr. kauboji, pantomimičari, cirkusanti, akrobati, atleti, ljepotice, osobe groteskna izgleda i dr.); tada su takvi »glumci« bili i u većini.

Pojam naturščik (prvi ga poč. 20-ih godina sustavno rabi Lev V. Kulješov) uvriježio se tek prijelazom u indus. fazu kinematografije, kad je učestalo angažiranje kaz. glumaca i nastao star-sistem, te — vremenski koincidentno — s pojavom jasno profiliranih poetika i teorija filma koje (osobito u SSSR-u) preferiraju uključivanje »neglumaca« u film. djelo: zbog prirodnog ponašanja odn. »neartificijelnosti«, »filmskosti glume«, »reprezentativnosti« za pojedine soc. slojeve (u SSSR-u, prema terminu S. M. Ejzenštejna, tzv. tipaž). Podstrek angažiranju naturščikâ, uz potrebu film. industrije (u stalnom razvitku) za novim, »svježim« osobnostima, daju i pojedine struje u povijesti filma: tal. → neorealizam, franc. → novi val i → politički film (u čijim su ponekim filmovima i svi glumci naturščici). U Jugoslaviji je potražnja za naturščicima osobito učestala 50-ih i 60-ih godina, znatnim dijelom pod utjecajem neorealist. prakse, ali i kao rezultat potrebe za stvaranjem fonda »specifično« film. glumaca.

Pojam naturščik rabi se isključivo u svezi s igr. filmom (pretpostavka je da se u dokumentarnima javljaju samo naturščici). U kinematografijama u kojima prevladava → sustav zvijezdâ pojam neprofesionalne koristi se kod glumčeve prve uloge; zadržava se za one koji su se pojavili u samo nekoliko filmova ili one koji su uvijek tumačili sličan, vlastitoj ličnosti prilagodljiv lik (npr. Charles Blavette u Francuskoj, Lamberto Maggiorani u Italiji i Bruno S. u SR Njemačkoj /filmovi W. Herzoga/).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

NATURŠČIK. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/3699>.