NASTAVNI FILM

traži dalje ...

NASTAVNI FILM, također školski film, vrst namjenskog, obrazovnog filma (→ obrazovni film) koji se kao edukativno i metodski prikladno sredstvo upotrebljava u procesu nastave. Za razliku od dr. vrstâ obrazovnog filma (npr. → popularnoznanstvenog filma), kao i ostalih filmova koji mogu poslužiti (posredno, nekim svojim segmentom) u procesu obrazovanja i školovanja, N. je u načelu onaj koji precizno udovoljava zahtjevima ustanovljenoga školskog (osnovnog, srednjeg, višeg) programa i plana, te koji — kao funkcionalno sredstvo nastave — dobiva podršku i odobrenje stručnjakâ i školskih vlasti. Realizira se ili u specijaliziranim film. kućama, ili (kao najčešće u Jugoslaviji) u poduzećima za proizvodnju projekata kratkog metra, ili pak u okviru djelatnosti sâmih školskih institucija. Radi uklapanja u nastavnu jedinicu obično je kraćeg trajanja (kratkometražni), strogo je omeđene teme, a red. prosede usmjeren je na eksplicitnost i zornost (što atraktivniji postupci dokumentiranja i ilustriranja građe, vizualiziranje nevidljivoga /uz pomoć crteža i trikova/, sugestivno izlaganje predavača ili naratora); da bi N. bio što svrsishodniji u nastavi, ponekad mu se priključuje i tekst — uputa nastavnicima. U nekim zemljama (tako i u nas) povremeno se održavaju i posebni tečajevi na kojima se nastavnici osposobljuju za što adekvatniju primjenu film. medija u nastavi. Specifična edukativna i tehnol. kategorija nastavnog filma jest → element-film.

LIT.: Z. Diklić/S. Težak (I dio), M. Diklić (II i III dio), Metodičke osnove za primjenu filma u nastavi, Zagreb 1977-79.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

NASTAVNI FILM. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/3691>.