BARRANDOV

traži dalje ...

BARRANDOV, čehosl. filmski studio, jedan od najvećih i najbolje opremljenih u Evropi. Smješten je u praškom predgrađu koje je dobilo ime po franc. geologu Joachimu Barrandeu (1799-1883), koji je proučavao silursku faunu, posebno trilobite, u vapnenačkim stijenama nekadašnjeg toka Vltave. Po tome se i godišnja nagrada studija zove Zlatni trilobit (Zlaté trilobit). God. 1910. u Barrandovu počinje snimati jedan od tada najznačajnijih čeških autora, bivši arhitekt Max Urban. No za nekoliko godina propada i njegova kompanija (kao i ostale češke kompanije), jer ne može izdržati konkurenciju stranih produkcija. Tek s procvatom češkoga zv. filma (1932-33) dolazi do izgradnje studija u Barrandovu; već tada to je jedan od najbolje uređenih studija u Evropi, što je također pomoglo da se čehosl. kinematografija uspne prema vrhu evr. filma. No taj zamah prekidaju njem. okupacija i, uskoro zatim, II svj. rat. Ipak, i u poč. tog razdoblja B. je aktivan, jer je film jedna od rijetkih intelektualnih djelatnosti koje su dopuštene Česima. Sâmi Nijemci ulažu također u Barrandov i žele od njega učiniti svoj najveći studio u Evropi. Pri povlačenju, nacisti ne uništavaju studije, za što je vjerojatno zaslužna i organiziranost čehosl. sineasta, koji su još u toku rata pripremali nacionalizaciju i novo ustrojstvo čehosl. kinematografije. Nakon II svj. rata B. se i dalje modernizira i oprema, i uz njega je vezan dio velikih uspjeha čehosl. poslijeratne kinematografije.

Iako jedan od vodećih evr. studija, B. nije i jedini u Čehoslovačkoj, jer se u Gottwaldovu razvio studio za proizvodnju anim. i kratkih filmova, a u Bratislavi od 1953. postoji studio kojim se koristi slovačka kinematografija.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

BARRANDOV. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/368>.