LZMK

Filmska enciklopedija

MANOJLOVIĆ, Predrag-Miki Filmska traka traži dalje ...

MANOJLOVIĆ, Predrag-Miki, film., kaz. i tv-glumac (Beograd, 5. IV 1950). Iz obitelji kaz. glumaca. God. 1972. diplomira na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu (u klasi M. Maričića). Član Narodnog pozorišta u Beogradu. Osobit uspjeh postigao je u komadima von Kleista, Čehova, Tolstoja, Camusa, Šnajdera i Mihailovića; za kaz. ostvarenja nagrađen je Oktobarskom nagradom grada Beograda 1979, te na smotrama MES u Sarajevu 1982. i Sterijino pozorje u Novom Sadu 1985. Film. karijeru otpočinje u tv-seriji (i iz njenih prvih epizoda montiranom filmu) Otpisani (1974) A. Đorđevića, a potom je vrlo zapažen i u tv-seriji Grlom u jagode S. Karanovića. Nadaren i sugestivan glumac široka dijapazona, izgradio je prepoznatljiv glum. stil karakterističan po suptilnom izboru znakovnog repertoara likova. Iako se s uspjehom okušava i u komediji, na filmu uglavnom tumači ozbiljne i slojevite karaktere tragičke naravi, kao u svojim najboljim ostvarenjima — ulogama revolucionara-idealista kojeg kontakt s građanskom sredinom dovodi do sloma u filmu Samo jednom se ljubi (R. Grlić, 1981), za koju je nagrađen Grand Prixom u Nišu i na festivalu mediteranskih zemalja u Valenciji, te oca, bivšega polit. zatvorenika u Ocu na službenom putu (E. Kusturica, 1985), za koju je nagrađen Zlatnom arenom u Puli i Carem Konstantinom u Nišu. Ne zaostaje ni uloga liječnika koji teško podnosi raskorak između životne rutine i vlastitih nedefiniranih htijenja u filmu Nešto između (S. Karanović, 1983), za koju je također nagrađen Zlatnom arenom. Najveće uspjehe postiže u filmovima redateljâ svoje generacije, a ugled najistaknutijega mlađeg glumca u SFRJ s poč. 80-ih godina uspješno održava — većim i manjim ulogama — i u filmovima Sok od šljiva (B. Baletić, 1981), U raljama života (R. Grlić, 1984), Jagode u grlu (S. Karanović, 1985), Tajvanska kanasta (G. Marković, 1985) i Za sreću je potrebno troje (R. Grlić, 1986). I dalje s uspjehom nastupa i na televiziji (npr. naslovni lik u tv-seriji Vuk Karadžić Đ. Kadijevića).

Ostale važnije uloge: Hajka (Z. Pavlović, 1977); Posljednji podvig diverzanta Oblaka (V. Mitnica, 1978); Sezona mira u Parizu (P. Golubović, 1981); 13. jul (K. Šaranović, 1982).

B. Ze.


Citiranje:
MANOJLOVIĆ, Predrag-Miki. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 12.7.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=3265>.

kratice i simboli