LZMK

Filmska enciklopedija

MANILA Filmska traka traži dalje ...

MANILA, međunar. filmski festival koji se od 1982. godišnje održava u gl. gradu Filipina. Osnovan je s namjerom da bude središnja manifestacija te vrste u Aziji, području na kojem se održava mali broj festivala, a koje — s druge strane — proizvodi više od polovice svih igr. filmova u svijetu. Nastao je (pod pokroviteljstvom tadašnje gradonačelnice Manile Imelde Marcos) s ambicijom da dostigne tzv. festivalsku A-kategoriju i postane »Cannes Dalekog Istoka«, s turističko-polit. geslom Filipini su mjesto gdje Zapad dodiruje Istok. Na festivalu postoje 4 programa (ukupno više od 200 filmova): službena konkurencija, informativna sekcija, Fokus na Aziju (filmovi samo s tog kontinenta) i Međunarodni sajam (mnogobrojne projekcije za distributere /i uz pomoć videa/, što omogućuje zap. filmskim kućama proboj na az. tržište). Festival prate retrospektive — osobito az. filmova, ali i dr. nacionalnih kinematografija, pojedinih uglednih autora i sl. Gl. nagrada (za najbolji film) je Zlatni orao (Golden Eagle); dodjeljuju se i nagrade za najbolju režiju, mušku i žensku ulogu te više posebnih nagrada.

Nakon obaranja diktature F. Marcosa 1986. festival je (privremeno) ukinut — dok se ne srede prilike u zemlji te dok se ne osmisli njegova nova uloga i koncepcija.

Od jugosl. sineasta najveći uspjeh ostvario je G. Marković, nagrađen 1982. za režiju filma Majstori, majstori (1980).

Mo. K.


Citiranje:
MANILA. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 17.1.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=3255>.

kratice i simboli