LOCARNO

traži dalje ...

LOCARNO, međunarodni film. festival, osnovan 1946; održava se svake godine u listopadu. Jedan je od najstarijih film. festivala na svijetu. U početku ima lokalni karakter i stjecište je distributerâ, a potkraj 60-ih godina (1969) usredotočuje se na filmove Trećeg svijeta i na program u kojem smiju sudjelovati autori sa svojim prvim ili drugim djelom, čime se zapravo afirmiraju mlađi stvaraoci. Značajan je za film. afirmaciju latinskoam., afr. i istočnoevr. zemalja. Od 1972. službena konkurencija prestaje biti ograničena na prvo ili drugo redateljevo ostvarenje, a s obzirom na usmjerenje, težište je na avangardnim filmovima te djelima sa stilskim i sadržajnim inovacijama.

Gl. nagrade festivala su Zlatni i Srebrni leopard, dok međunar. žiri dodjeljuje nagrade Zlatno i Srebrno jedro za dugometr. igrane i kratkometr. filmove.

Uz festivalski program, često se održavaju i retrospektive (npr. S. Raya, D. Sirka, M. Narusea i dr.), uz suradnju švic. kinoteke. Pored međunar. konkurencije, na Festivalu postoje i informativna sekcija posvećena švic. filmu, zatim tjedan FIPRESCI-ja, te sekcija Slobodna tribina.

Festivalske programe prati i do 80 000 gledatelja; zbog ugodne klime (najviše sunčanih dana u Švicarskoj) prisustvuje i mnogo gostiju iz inozemstva.

Od jugosl. filmova priznanja su dobili: Od 3 do 22 K. Golika — počasnu diplomu 1967, O rupama i čepovima A. Zaninovića — Srebrnog leoparda 1968, te Izvor života B. Šajtinca — Zlatnog leoparda (ex aequo) 1969.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

LOCARNO. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/3105>.