LEISER, Erwin

traži dalje ...

LEISER, Erwin, šved. redatelj, scenarist i producent njemačko-žid. podrijetla (Berlin, 16. V 1923). Nakon progona Židovâ u studenom 1938. bježi u Švedsku gdje 1946. diplomira na sveučilištu u Lundu. Isprva se bavi novinarstvom te knjiž. i kaz. kritikom, pišući — među ostalim — za socijaldemokratski list »Morgon Tidningen«. Također, piše radio-drame, izdaje međunarodni kaz. almanah i prevodi poeziju. Gorljivi antinacizam, borba protiv rata, zanimanje za njem. povijest, te istraživanja izražajnih mogućnosti i funkcije dokumentarizma glavne su značajke njegova značajnog film. opusa, uglavnom kompilacijskih filmova. Prvi, Mein Kampf (u Švedskoj Krvava vremena — Den blodiga tiden, 1960), realiziran je uz pomoć šved. televizije na osnovi arhivskih materijala i predstavlja uzbudljivo svjedočanstvo o posljedicama nacističke vladavine. Iduća 3 filma režira u Švicarskoj: Eichmann i Treći Reich (Eichmann und das Dritte Reich, 1961) metodom i tematski sličan je njegovu prvijencu; Izaberi život (Wähle das Leben, 1964), većim dijelom sniman u Hirošimi, govori o posljedicama atomskog bombardiranja i o prijetnjama trke u naoružanju; Njemačka, probudi se! (Deutschland erwache!, 1966), s naslovom koji je bio poznati Hitlerov slogan, iznimno je zanimljivo kompilacijsko djelo s tekstovnim komentarom svedenim na minimum, koje o nacističkom režimu govori isključivo insertima iz filmova njegove kinematografije. Slično je strukturiran i njegov najnoviji film Sljedbenik (Der Mitläufer, 1985), u kojem prizore iz igr. filmova nacističke kinematografije povezuje s originalno snimljenima i glumljenima. Svojim je ostvarenjima najčešće i scenarist, a ponekad i producent.

Ostali važniji filmovi: Ne baš svijet za djecu (Keine Welt für Kinder, 1972); Jer su žene (Weil sie Frauen sind, 1975); Žene u Trećem svijetu (Frauen in der Dritten Welt, 1976).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

LEISER, Erwin. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/3035>.