LZMK

Filmska enciklopedija

KUCIA, Jerzy Filmska traka traži dalje ...

KUCIA, Jerzy, polj. animator, redatelj i slikar (Soltyse, 1942). Jedan od prvaka moderne polj. animacije. Diplomirao grafiku na Umjetničkoj akademiji u Krakovu, više puta s uspjehom izlagao lik. radove. Na filmu započinje kao asistent; ubrzo postaje autorom originalnoga i bogatoga anim. opusa. Važnija djela: Povratak (Powrót, 1973), Lift (Winda, 1973), U sjeni (W cieniu, 1975), Police (Szlaban, 1976), Refleksi (Refleksy, 1979), Proljeće (Wiosna, 1981) itd.

Majstor usporene animacijske strukture, refleksivno-nostalgičnog temperamenta, K. kreće od banalnih svakidašnjih situacija i često se uzdiže do zapanjujućih poetskih i ideativnih totala: njegovi najbolji filmovi (Povratak i Lift) zapravo su oniričke parabole u kojima likovi, obični ljudi (radnik koji se vlakom vraća s posla, odn. gost koji se liftom penje od prizemlja do vrha zgrade) za nekoliko trenutaka ponovno proživljavaju i poimaju čitav svoj protekli život. Nedovoljno poznat izvan domovine, jedna je od najosobenijih ličnosti moderne animacije. Nagrađivan na festivalima u Krakovu, Annecyju i dr., a dobitnik je i više drž. nagrada u Poljskoj.

R. Mun.


Citiranje:
KUCIA, Jerzy. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 5.10.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2861>.

kratice i simboli