LZMK

Filmska enciklopedija

KRVAVAC, Hajrudin Filmska traka traži dalje ...

KRVAVAC, Hajrudin, redatelj i scenarist (Sarajevo, 22. XII 1926). Ilegalac i sudionik NOB-e. U Bosna filmu od 1948, kada počinje s red. radom na Mjesečnicima. Kasnije realizira velik broj reklamnih, propagandnih i dokum. filmova, od kojih su najznačajniji: Skidanje zara i feredže (1949), storija iz Mjesečnika br. 33, Uspomene s pruge (1952), o izgradnji pruge Banjaluka—Doboj, Planinci (1954), o stočarima s Vlašića, Djeco, čuvajte se (1961), o djeci u prometu, Mis Zelengrada (1962), lut. film, Nišani (1981), o muslimanskim nadgrobnim obilježjima, i Golim rukama (1981), monumentalna montažna kompilacija posvećena poslijeratnoj izgradnji BiH. Već u tim dokum. svjedočanstvima iskazuje smisao za precizno organiziranje i dramaturško gradiranje materijala, što karakterizira i njegov kasniji rad na igr. filmu. Debi u omnibusu Vrtlog (1964), u kojem sa G. Šipovcem korežira 1. epizodu Otac, a sam 3. Vrtlog, već nagovješta sklonost ka akcionoj ratnoj tematici, što će potvrditi samostalno režirani filmovi Diverzanti (1967), Most (1969), Valter brani Sarajevo (1972, Srebrna arena za režiju na festivalu u Puli) i Partizanska eskadrila (1979, Srebrna arena za režiju u Puli), koji tretiraju borbu specijaliziranih partizanskih jedinica ili ilegale. Dramaturški su zasnovani na iskustvima stripa i am. akcionog filma (posebno vesterna), a u njima se maštovito, uz red. brigu za dinamiku i ritmički sklad, sprežu akcija s emocijama, osobne drame s epskom tragikom, idealizirano herojstvo s psihol. kušnjama (ponekad i uz dozu humora). Svojim je filmovima najčešće i scenarist ili koscenarist, a scenarije piše i za dr. redatelje.

Krvavčev je opus, kao rijetko koji u domaćem filmu, žanrovski dosljedno kodiran i profesionalno čisto izveden, što mu je osiguralo veliku popularnost u jugosl. publike i zapažen uspjeh na izozemnom film. tržištu (neki su njegovi filmovi pri vrhu popularnosti u NR Kini i nekim zemljama Trećeg svijeta).

N. Sić.


Citiranje:
KRVAVAC, Hajrudin. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 23.1.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2855>.

kratice i simboli