AUTRY, Gene

traži dalje ...

AUTRY, Gene (puno ime Orvon G. Autry), am. glumac, skladatelj i producent (Tioga, Texas, 29. IX 1907). Sin baptističkog pastora; djetinjstvo je proveo na ranču i neko vrijeme bio željeznički telegrafist. Na nagovor popularnog glumca W. Rogersa odlučuje se za pjevačku karijeru; 1931. postaje zvijezdom vlastitog radio-showa. S K. Maynardom debitira kao pjevač u vesternu U starom Santa Feu (D. Howard, 1934); 1935. junak je serije od 13. epizoda Carstvo fantoma O. Browlera i R. Easona. Velik uspjeh postiže filmom Uskovitlani prerijski korov (J. Kane, 1935), kojim počinje njegovo »zlatno« razdoblje, a i kompanije Republic. Najvjerniji Autryjevi partneri bili su »čudesni« konj Champion i komičar S. Burnette, a kasnije glumica G. Davis. A. je prvi u vesternu upotrebljavao vlastito ime, a uspjeh njegovih filmova zasnovan je na prevlasti akcionih elemenata nad ljubavnom pričom. Postaje ljubimcem ruralne Amerike, a kao kauboj-pjevač dolazi na čelo rang-liste najomiljenijih zvijezda vesterna. Tako se kao jedini glumac u tom žanru uvrštava među desetoricu najkomercijalnih hollywoodskih glumaca (1940—42). A. je i tvorac svojevrsnog kodeksa ponašanja, nazvanog »Deset zapovijedi kaubojskih« (među njima fair-play, rodoljublje, ljubav prema životinjama itd.). Vodio je i popularni radio-show, napisao oko 200 songova (među njima Here Comes Santa Claus) i prodao oko 40 milijuna ploča. Za II svj. rata u avijaciji, a njegovo mjesto u Republicu i kod gledalaca preuzima kauboj-pjevač R. Rogers. Poslije rata A. prelazi u poduzeće Columbia, zatim osniva vlastitu tvrtku (Gene Autry Productions) i snima nove filmove. Ukupno je nastupio u 95 vesterna.

Uspješno je radio i na televiziji te je pored vlastitog showa proizveo iz niz popularnih serija (Šampion, Buffalo Bill Jr., Annie Oakley i dr.). Bio je i vješt biznismen te je stekao golemo bogatstvo. Napisao je i knjigu Opet u sedlu (Back in the Saddle, 1978).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

AUTRY, Gene. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/271>.