KAPOOR, Raj Ranbir

traži dalje ...

KAPOOR, Raj Ranbir, ind. redatelj, producent i glumac (Bombay, 14. XII 1924 — 2. VI 1988). Iz obitelji film. glumca, glumiti počinje već kao dijete. Poslije II svj. rata bavi se i film. režijom i producenturom, a uz to je često i nosilac gl. ulogâ u vlastitim filmovima (na jeziku hindi). Prvi uspjeh postigao je filmom Lutalica (Awara, 1951), zapaženim 1953. u Cannesu, s pričom iz svijeta ind. subproletarijata (o čovjeku kojeg društvo odbacuje, pa on postaje lupežom). Tematski je sličan i film Shree 420 (1955), gdje grupa varalica upotrebljava siromašnog skitnicu za svoje ciljeve. Za film Pod plaštem noći (Jagte raho, 1957) nagrađen je iste godine gl. nagradom na festivalu u Karlovym Varyma. U domovini je najveće uspjehe postigao filmovima Ujedinjenje (Sangam, 1960) i Ime mi je Joker (Mera nam Joker, 1968, indijsko-sovj. koprodukcija).

K. u Zap. Evropi nije onoliko poznat kao u SSSR-u ili na Srednjem Istoku; u sâmoj Indiji popularnost mu je golema. Njegovi likovi skitnicâ i protuhâ često posjeduju i chaplinovske značajke. U svojim filmovima miješa tradic. elemente pjesme i plesa, prikazuje raskoš i razmetljivost bogatih (i osuđuje ih s moralizatorsko-liberalističkih stajališta), ali i najšire slojeve siromašnih, besprizornu djecu i kriminal na velegradskim pločnicima; ovakvim sadržajima privlači gotovo sve ind. društvene slojeve. Vlasnik je produkcijske kuće Raj Kapoor Films iz Bombaya.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

KAPOOR, Raj Ranbir. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/2589>.