LZMK

Filmska enciklopedija

KAČER, Jan Filmska traka traži dalje ...

KAČER, Jan, čehosl. filmski i kazališni glumac i redatelj (1936). Diplomirao režiju na visokoj film. školi FAMU u Pragu; ondje, u Dramskom klubu, otpočinje karijeru kao redatelj i (povremeno) glumac. Na film dolazi u doba procvata čehosl. kinematografije 60-ih godina. I pored nevelikog broja uloga, među kojima se osobito ističu one u filmovima Smrt se zove Engelchen (1963) J. Kadára i E. Klosa te Svakodnevna hrabrost (1964), njegova najbolja i najpoznatija — idealista koji se ne može saživjeti s relativizacijom vrijednosti, i Povratak sina razmetnoga (1966) E. Schorma, brzo se afirmirao kao jedan od najuspješnijih tumača složenih likova mladih ljudi, zahvaljujući kako izraženoj osobnosti i interpretacijskim mogućnostima, tako i fizionomiji koja se mogla prispodobiti s junacima iz najrazličitijih sredina. Okušao se i kao film. redatelj Ja sam nebo — Já jsem nebe, 1971), ali bez većeg uspjeha.

Ostale važnije uloge: Nitko se neće smijati (H. Bočan, 1965); Zbunjenost (J. Čuřík i A. Máša, 1965), Tri lule (V. Jasný, 1966); Ženu ni cvijetom ne udari (Z. Podskalský, 1966).

To. K.


Citiranje:
KAČER, Jan. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 8.12.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2551>.

kratice i simboli