LZMK

Filmska enciklopedija

JOVIĆ, Ljubica Filmska traka traži dalje ...

JOVIĆ, Ljubica, film., kaz. i tv-glumica (Banja Luka, 20. IV 1936). Završila Kazališnu akademiju u Zagrebu. Prvenstveno kaz. glumica (dugogodišnja članica Dramskog kazališta »Gavella« u Zagrebu), ostvarila je širok dijapazon uloga u klas. i modernom repertoaru. Na filmu nastupa već kao studentica; igrala je u 6 jugosl. filmova te u nekoliko koprodukcija. Gl. uloge ostvarila je u filmovima Pukotina raja (V. Pogačić, 1959), Martin u oblacima (B. Bauer, 1961) i u epizodi Poslije predstave A. Vrdoljaka (u okviru omnibusa Ključ, 1965). Često nastupajući na televiziji, glumila je u prvoj tv-igri Televizije Zagreb Večeras improviziramo; poslije se osobito istaknula ulogom Laure (odn. hajdučice Lare) u tv-seriji U registraturi, kao i u seriji Fiškal i dr.

Ostale uloge u jugosl. filmovima: Svoga tela gospodar (F. Hanžeković, 1957); H-8 (N. Tanhofer, 1958); Vlak bez voznog reda (V. Bulajić, 1959).

Mi. Bog.


Citiranje:
JOVIĆ, Ljubica. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 16.7.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2518>.

kratice i simboli