LZMK

Filmska enciklopedija

JARVA, Risto Filmska traka traži dalje ...

JARVA, Risto, fin. redatelj (1934 — Helsinki, prosinac 1977). Završivši studij kemije posvećuje se filmu, isprva kao dokumentarist zainteresiran za istraživanje »socijalne karte« Finske, a potom i kao jedan od utemeljitelja fin. »novog vala«. Već u prvom igr. filmu režiranom u zajednici sa J. Pakkasvirtom Noć ili dan (Yö vai päivä, 1962) navješćuje sklonost prema analiziranju suvremenih društv. pojava i kombiniranju igr. materijala s dokumentarnim, što ostaje trajnim svojstvom većine njegovih filmova. U filmu Radnikova dragana (Työmiehen päiväkirja, 1967), koji mnogi drže najznačajnijim fin. filmom 60-ih godina, odnos dvoje ljubavnika neprestano se isprepliće s društv. i polit. zaleđem njihovih postupaka. Futuristička satira Vrijeme ruža (Ruusujen aika, 1966), projekcija suvremene društv. nepravde u početak idućeg stoljeća, a Usamljena bitka (Yhden miehen sota, 1973) prikazuje odiseju nezaposlene obitelji. Od ostalih filmova ističu se i Čovjek koji nije mogao reći ne (Mies joka ei osanmet sanoa ei, 1975), nostalgična komedija o staroj gradskoj četvrti koja nestaje, te Zec (Jäniksen vousi, 1977), o čovjeku koji bježi od civilizacije, drugujući samo sa zecom; izašavši s premijere, poginuo je u prometnoj nesreći.

Ostali filmovi: Barun X (X Paroni, 1964, suredatelj sa J. Pakkasvirtom i S. Pasanenom); Igra na sreću (Onnenpeli, 1965); Rally (Bensaa suonissa, 1970); Dan kada su se otvorila nebesa (Kun taivas putoaa, 1972); Olimpijski praznik (Loma, 1976).

D. Mov.


Citiranje:
JARVA, Risto. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 10.7.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2460>.

kratice i simboli