LZMK

Filmska enciklopedija

JADRAN FILM Filmska traka traži dalje ...

JADRAN FILM, radna organizacija za proizvodnju i promet filmova iz Zagreba, najstarije i najveće poduzeće te vrste u SR Hrvatskoj. Osnovano je 10. IX 1946. odlukom Vlade NR Hrvatske, preuzevši proizvodnju dugometr., kratkometr. i uskih filmova dotadašnje Filmske direkcije za NRH Državnoga filmskog preduzeća FNRJ. U prvo vrijeme prostorije su se nalazile na Preradovićevom trgu (bivši Hrvatski slikopis); ubrzo su preselile u osnovnu školu na Jordanovcu, atelje je smješten u zgradu sjemeništa na Voćarskoj cesti, a razni dr. odjeli nalazili su se na još 7 mjesta u gradu. Gradnja »filmskoga grada« u Dubravi započela je 1953, a prve zgrade useljene su već 1954, da bi svi objekti (osim ateljea) bili dovršeni i osposobljeni 1955. Od 1956. do 1962. teh. baza je djelovala samostalno kao Dubrava film, a J. je za sebe izgradio novu zgradu u Ulici proleterskih brigada, koju je prodao nekon povratka u Dubravu. Nakon ukidanja Zora filma 1964, J. preuzima film. fond i neke radnike tog poduzeća.

Prvi igr. film Jadran filma bio je Živjeće ovaj narod (1947) N. Popovića. Do 1984. snimljeno je više od 100 igr. filmova, tj. apsolutno najveći dio hrv. produkcije. Od 1946. do 1956. snimljeno je 118 kratkometr. filmova, a zatim je ta proizvodnja napuštena kao posljedica specijalizacije film. poduzećâ u Hrvatskoj, da bi bila obnovljena 1979. J. posjeduje jednu od najbolje i najsuvremenije opremljenih teh. baza u Jugoslaviji (kamere, ton. uređaji, laboratoriji za crno-bijeli film i film u boji), pa je razvio široku suradnju na proizvodnji filmova s inozemnim partnerima, te je pružao usluge ili sudjelovao u koprodukciji blizu 200 stranih filmova i tv-serija, među kojima je bilo velikih spektakla i djela vodećih svjetskih redatelja. Filmovi proizvedeni u Jadran filmu dobili su velik broj nagrada i priznanja na domaćim i svjetskim festivalima: više od 150 u Puli (1954—83. 11 gl. festivalskih nagrada, od toga 1 ex aequo), još 35 raznih nagrada u SFRJ i oko 120 priznanja u inozemstvu (među njima 4 nagrade u Veneciji i 3 nominacije za Oscara). J. je nagrađen i Privrednom nagradom grada Zagreba.

I. Šo.


Citiranje:
JADRAN FILM. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 28.11.2021. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2423>.

kratice i simboli