ISKUSSTVO KINO

traži dalje ...

ISKUSSTVO KINO, sovj. filmski časopis; izlazi mjesečno u Moskvi. Posvećen je teoriji i kritici film. umjetnosti. Organ je Državnog komiteta za kinematografiju i Društva filmskih radnika SSSR-a. Izlazi od siječnja 1936 (s prekidom od srpnja 1941. do rujna 1945). Od 1936. do 1941. izlazi jednom mjesečno, 1945—47. neredovito, a zatim ponovo jednom mjesečno.

Najpoznatiji je sovj. stručni film. časopis i u njemu surađuju najpoznatiji sovj. filmski publicisti i stvaraoci, kao i film. radnici iz ostalih kinemat. djelatnosti. Časopis objavljuje kritičke studije i recenzije sovj. i stranih filmova, teorijske i pov. studije, kompletne (ili odlomke) scenarije, razgovore s filmašima, prikaze novih knjiga o filmu, memoare sovj. sineasta te kratke informacije o film. zbivanjima u svijetu. Objavljuju se i studije, razgovori i informacije o kinematografijama i filmašima »trećeg svijeta«, pa je to jedan od rijetkih film. časopisa koji prati zbivanja u film. industrijama malo poznatih ili gotovo nepoznatih kinematografija. U časopisu surađuju i strani film. publicisti (pretežno iz socijal. zemalja), a objavljuje i originalne intervjue sa stranim sineastima. Povremeno u časopisu izlaze i filmografije.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

ISKUSSTVO KINO. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/2386>.