IMAMURA, Shôhei

traži dalje ...

IMAMURA, Shôhei, jap. redatelj i scenarist (Tokio, 15. IX 1926). Sin liječnika. Razvijao se u teškim poslijeratnim uvjetima, u ambijentu crne burze i prostitucije. Školovao se na sveučilištu Waseda (povijest Zapada), gdje dolazi u dodir sa studentskim kazalištem i susreće glumce koji će igrati u gotovo svim njegovim filmovima. Kao asistent redatelja radi od 1951. u poduzeću Shochiku (surađuje sa Y. Ozuom i M. Kobayashijem). God. 1954. prelazi u studio Nikkatsu; isprva piše scenarije za Y. Kawashimu, a 1958. debitira filmom Ukradena želja (Nusumareta yokujo). God. 1965. osniva vlastitu produkciju.

Sporo i studiozno priprema filmove te ih je u dvadesetak godina rada režirao svega 15. Kao i većina redatelja jap. »novog vala«, angažiran je društveno i moralno. Autentičnost života istražuje kroz ličnosti s marginâ društva i smještanjem radnje u provincijsku sredinu. Dramske su mu situacije prenaglašene i stilizirane, a vizualni izraz evoluira od ekspresionističkoga do oniričkoga i nadrealnoga. Velik udio u artikuliranju društv. motiva zauzima specifična obradba seksualnoga i animalnoga u junacima.

Osnovna je tema njegova stvaranja uspostavljanje i održanje društv. identiteta, što kulminira u filmu Žena-insekt (Nippon konchuki, 1963), o nesretnoj seljančici, koja je upućena u grad da bude sluškinja, a postaje prostitutkom i organizatoricom sindikata prostitutki; na koncu je prezrena i odbačena i od vlastite kćeri. Najveće uspjehe u inozemstvu postiže filmovima Svinje i ratni brodovi (Buta to gunkan, 1961), simboličnom, grotesknom slikom poslijeratnog Japana, u kojem vladaju mafija i korupcija, potaknuti prisutnošću am. okupacijskih snaga, te Balada o Narayami (Narayama bushi-ko, 1983), s radnjom baziranom na legendi o sedamdesetgodišnjacima koji odlaze na vrh planine da tamo dočekaju smrt (Grand Prix na festivalu u Cannesu).

Ostali važniji filmovi: Nezadovoljena želja (Hateshinaki yokubo, 1958); Pornograf: uvod u antropologiju (Jinruigaku nyumon, 1965); Čovjek iščezava (Ningen johatsu, 1967); Duboke božje želje/Legende s južnog otoka (Kamigami no fukaki yokubo, 1968).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

IMAMURA, Shôhei. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/2353>.